Bez selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca, oczyszczająca
czy regenerująca. Seler zawiera dużo witaminy C (dwukrotnie więcej niż cytrusy), witaminę B kompleks, kwas foliowy, witaminę PP oraz wiele pierwiastków mineralnych: fosfor, wapń, potasu i cynk, a także nieco magnezu i żelaza. Ciemnozielone łodygi selera z powodzeniem uzupełnią w naszym
organizmie niedobory beta-karotenu i witaminy E (nazwanej witaminą młodości).
Liście selera zawierają także duże ilości chlorofilu, który
ma istotny wpływ na nasz organizm (m.in. pomaga zapobiegać nowotworom, zwiększa
liczebność czerwonych krwinek, dostarcza żelaza, wspomaga leczenie anemii, przeciwdziała
zakwaszeniu organizmu, neutralizuje pierwiastki ciężkie w organizmie, usuwa
pozostałości po lekach, unieszkodliwia spożywane toksyny, oczyszcza i odwadnia
jelita, wspomaga rozwój korzystnej flory bakteryjnej jelit).
(fot.ofeminin.pl)
Właściwości selera znane są od dawna - oczyszcza on organizm z toksyn, pobudza przemianę materii, usuwa uboczne efekty przemiany materii, obniża ciśnienie tętnicze, koi system nerwowy, działa kojąco na obolałe stawy, ułatwia trawienie, likwiduje zaparcia, działa moczopędnie, polepsza pracę nerek, polepsza pracę serca, pomaga trawić tłuszcze.
Seler, zarówno korzenny jak i naciowy, możemy jeść na surowo, dzięki czemu nie tracimy cennych witamin. Doskonale nadaje się do sałatek, zup czy surówek. Wybornie smakuje w postaci soków (przepisy poniżej), które nie tylko doskonale orzeźwiają, ale przyczyniają się oczyszczania organizmu, nawilżenia skóry czy wzmacniania włosów.