"Ekotriathlon w Szczepaniku" to tytuł informacji dotyczącej naszego Konkursu, która pojawiła się na oficjalnym portalu miasta Tarnowa (tarnow.pl). Co prawda jest ona w wersji skróconej i z naciskiem na pierwszą część konkursu, ale i tak warto zajrzeć i poczytać;)
Szczególnie zachęcam do tego osoby, które stanęły na podium po pierwszej części Konkursu, czyli po teście jednokrotnego wyboru z zakresu roli i źródeł mikro- i makroelementów oraz witamin w życiu człowiek. Dlaczego? Przekonajcie się sami - tutaj.
W dniu 25 listopada odbyła się druga część Olimpiady Interdyscyplinarnej EKO-TRIATHLON, w ramach której zostały przeprowadzone rozgrywki sportowe - bieg wahadłowy oraz trening obwodowy. W zawodach udział brała młodzież z 16 klas naszej szkoły: IB, IC, ID, IE, ITF, ITR, ITM, IIA, IIB, IIC, IITF, IITO, IIITF, IIITR, IVTF, IVTR. Bieg wahadłowy poprowadzili nauczyciele wychowania fizycznego - pan Grzegorz Będkowski oraz pan Sebastian Krawczyk, natomiast trening obwodowy poprowadzili trenerzy personalni z klubu XTREME Fitness - pan Marcin Kułaga oraz pan Bartłomiej Wardzała. Część sportowa EKO-TRIATHLONU odbywała się w hali Tarnowskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji przy ul. Krupniczej 8a.
Fotogaleria oraz film nagrany przez Szkolne Studio 'Telektroskop' (Jakub Piszczek 3TF, Filip Wnęk 3TF) niebawem. A tymczasem wyniki po dzisiejszych rozgrywkach sportowych oraz wyniki sumaryczne obu etapów EKO-TRIATHLONU prezentują się następująco:
Katar, obolałe gardło, ogólne osłabienie? Kto z nas nie zna tej
rzeczywistości? Na pewno znają ją nasi drodze uczniowie, których frekwencja w ostatnim czasie uległa obniżeniu ze względu na dopadająca ich stany chorobowe. Dlatego dzisiaj będzie kilka słów o sprawdzonej miksturze z imbiru, która stawia na nogi w mgnieniu oka. Dodatkową zaletą tej mikstury jest, że smakuje (co miksturom raczej się nie zdarza). Jak ją wykonać?
Korzeń imbiru obrać i pokroić na kilkucentymetrowe kawałki, dodać 3 cytryny
oraz 3-4 łyżki miodu. Wszytko razem zmiksować w blenderze, przenieść do
słoiczków i spożywać kilka razy dziennie. Drogim Czytelnikom bloga, życzę dużo, dużo
zdrowia.
Na ostatnich zajęciach z dietetyki klasa IIc uczyła się wykonywać pożywne, pyszne i pełnowartościowe śniadanie młodego człowieka. Jedną z propozycji na szkolnym stole śniadaniowym była pasta z zielonej soczewicy, która zyskała uznanie zarówno wśród uczniów jak i niektórych nauczycieli Szkoły Szczepanika. Na ich prośbę zamieszczam przepis:
W naczyniu należy udusić cebulkę na złoty kolor na oleju
nierafinowanym (np. rzepakowym lub oliwie z oliwek). W drugim naczyniu ugotować
soczewicę w proporcji 1:2 (czyli jedna część soczewicy i dwie części wody).
Gotować ok. 20-30 min., do momentu, aż soczewica wchłonie całą wodę. Następnie
połączyć soczewicę z cebulką i zmiksować blenderem, termomiksem lub mikserem z
końcówką z nożykami na jednolitą masę. Doprawić solą, pieprzem lub inną
przyprawą np. solą ziołową, przyprawą do mięs i itp. Jeśli pasta będzie zbyt
gęsta to można dodać oleju. Pastę można zrobić także z soczewicy czerwonej lub żółtej, a także z różnego
rodzaju grochów. Informacje na temat wyjątkowych właściwości soczewicy są dostępne m.in. tutaj.
W miniony piątek odbyła się I część naszej szkolny Olimpiady Interdyscyplinarnej EKO-TRIATHLON, w której udział wzięło 60 uczniów z 16
klas (IB, IC, ID, IE, ITF, ITR, ITM, IIA, IIB, IIC, IITF, IITO, IIITF, IIITR, IVTF, IVTR). Uczestnicy pracowali w zespołach dwuosobowych, a ich zadaniem w tej
części Konkursu było rozwiązanie testu jednokrotnego wyboru z zakresu
mikroelementów, makroelementów oraz witamin (ich roli w organizmie, skutków
niedoborów oraz źródeł). Test obejmował 50 pytań, m.in.: „Skutkiem niedoboru
witaminy C jest...”, „Źródłem krzemu są...” czy „Jego niedobór powoduje: słabość mięśni,
słabe łamliwe kości, osteoporozę, ubytki zębów...”. Fotorelacja znajduje się: TUTAJ, a przebieg konkursu relacjonuje poniży filmik:
Największą liczbę punktów
(49/50) zdobyły: Ewa Janiec (3TF) i Oliwia Winiarska (3TF), drugie miejsce
(48/50) należy do Magdaleny Migduły (2B) i Kamili Warchoł (2B), a trzecie ex
aeguo (46/50) do Natalii Krajewskiej (3TF) i Doroty Przydział (3TF) oraz do
Aleksandry Bernaś (1TF) i Julii Fydryk (1C). Zwycięzcom serdecznie gratulujemy! (Wyniki
pozostałych uczniów znajdują się u koordynatorów Konkursu).
Przypominamy
równocześnie, że obecnie trwa druga część EKO-TRIATHLONU - wpis na blog
Ekochemicy (prace należy nadsyłać do 30 listopada). Trzecia część Konkursu –
zawody sportowe - odbędzie się 25 listopada w godz. 7:00-11:25 w hali
Tarnowskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji przy ul. Krupniczej w Tarnowie.
Pierwszą część Konkursu przygotowały Panie: Regina Janicka, Alicja Jewuła, Anna
Pagacz, Klaudia Więcław.
Na to pytanie dwie Justyny z klasy 2 C odpowiadają następująco:
"Cześć :). Za nami kolejne, pouczające zajęcia z dietetyki.
Tym razem rozmawialiśmy na temat zbawczego i zabójczego zarazem selenu. Jesteś
ciekaw skąd ta sprzeczność ? My już to wiemy. Koniecznie przeczytaj nasz wpis
:). Selen, choć występuje w organizmie w śladowych ilościach (łącznie
ok. 10-15 mg), ze względu na swoje właściwości, określany jest jako pierwiastek
życia. Ochrania nasz układ odpornościowy broniąc przed bakteriami i wirusami (w
tym półpaśca i opryszczki),ma dobroczynny wpływ na naczynia krwionośne, chroni
przed miażdżycą, wykazuje działanie przeciwzapalne, wspomaga leczenie schorzeń
takich jak reumatoidalne zapalenie stawów czy toczeń, zapobiega zaćmie oraz
zwyrodnieniu plamki żółtej oka. Ponad to jest niezbędny do właściwego
metabolizmu hormonu tarczycy, chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieni
słonecznych oraz pomaga usuwać z organizmu toksyczne pierwiastki , np. ołów.
Selen to także hormonalny pierwiastek, ponieważ dodaje energii, łagodzi objawy
menopauzy i podnosi libido (popęd seksualny). Selen ma powiązania z witaminą E,
tak jak ona jest antyoksydantem. Wspomaga odporność i tym samym zabezpiecza
przed licznymi chorobami.