Jedną
z rodzajów fermentacji, którą omawiamy jest ta, zachodząca pod
wpływem bakterii kwasu mlekowego - fermentacja mlekowa. Dzięki temu procesowi
otrzymujemy m.in. jogurty, kefiry, kwaśną śmietanę, kwaszone ogórki czy
kwaszoną kapustę.
Dziś
będzie o jogurcie, który prostym sposobem można otrzymać samodzielnie w domu.
Otrzymujemy w ten sposób zdrowy produkt pozbawiony zbędnych chemicznych
dodatków: polepszaczy smaku, sztucznych aromatów, barwników i szkodliwych
konserwantów.
(fot.magazyn-kuchnia.pl)
Jak samodzielnie zrobić jogurt?
Zagotować litr mleka, a następnie schłodzić do temperatury ok. 40˚C. Na dno termosu wprowadzić 1 saszetkę szczepów bakterii jogurtowych (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością) lub 4 łyżki jogurtu naturalnego i zalać przygotowanym mlekiem. Całość delikatnie wymieszać aż do całkowitego rozpuszczenia proszku. Termos szczelnie zakręcić i pozostawić do fermentacji na 6-8 godzin. Po upływie tego czasu mamy wyśmienity jogurt, który może być spożywany z owocami, orzechami, musli.
Jogurt można także zrobić w zwykłym naczyniu, ale należy go wówczas postawić w cieple (np. na kaloryferze).
Jogurty sklepowe mają jednak jedną wielką zaletę - zawierają mniej laktozy niż te "naturalne" oraz specjalne kultury bakterii, które pomagają "trawić", a właściwie zwalczać "uczulenie" na mleko, oczywiście w sposób doraźny. Mają więc też trochę dobrego. T.
OdpowiedzUsuńŻe co??? jogurt domowy robi się przecież ze specjalnych kultur bakterii lub z jogurtu kupionego w sklepie, który właśnie te kultury posiada i dlatego są one też w domowym jogurcie;) gdzie ta zaleta zatem?;););)
Usuńzapomniałam się podpisać - Asia;)
UsuńStaram się zdrowo odzywiać, często do szkoły zabierałem ze sobą jogurt, ale przede wszystkim owocowy. Jogurt naturalny wydawał mi się jakiś bez smaku.Przeczytanie tego wpisy, sprawiło że sam zmotywowalem się i spróbowałem wykonać jogurt według Pani przepisu. Zrobiłem i o dziwo jego smak mi odpowiada. Robie go nagminnie i całkowicie wyeliminowałam śmietanę, ze swojego jadłospisu. Dodaję do zup, sosów i jadam jako tzw. przegryzkę. Dziękuje za umieszczenie tego wpisu, czekam na kolejne publikacje : ) p.
OdpowiedzUsuńJogurtem naturalnym również bardzo często zastępuję śmietanę przygotowując desery i ciasta. Muszę wypróbować ten przepis! :)
OdpowiedzUsuń(Natalia M. 1A)
Codziennie jem jogurt naturalny i wprost się nim zachwycam, bardzo możliwe że nie wrócę już do tych sklepowych " owocowych" jogurtów z zawartością cukru. Jogurt naturalny dodaję zarówno do koktajli jak i do zup czy sosów. Gorąco polecam! ( Sonia 1a)
OdpowiedzUsuńNie ma drugiego tak pysznego i zdrowego produktu jakim jest jogurt naturalny. Ze względu na dużą zawartość wapnia, wzmacnia kości, jest łatwo przyswajalny, korzystnie wpływa na florę bakteryjną naszego przewodu pokarmowego.
OdpowiedzUsuń(Magda S. 1B)
Bardzo pomocny wpis, często nie odpowiada mi smak kupnych jogurtów, a z tego co widzę w komentarzach, przy tym tutaj to raczej nie problem, a smak stanowi jedynie zaletę. Już nawet nie mówiąc o dodatkach ;)
OdpowiedzUsuń(A.B, 1A)
Koniecznie wypróbuję ten przepis. Bardzo często jadam jogurt naturalny, więc myślę, że warto wykonać taką domową wersję bez zbędnych konserwantów, zwłaszcza, że przygotowanie go nie jest czasochłonne, a jogurt jest bardzo dobrym źródłem wapnia.Już jedna szklanka jogurtu zaspokaja 1/3 dziennego zapotrzebowania na wapń.
OdpowiedzUsuńElżbieta M 3TF