Aneta Hekłowska (1 TF) 9 Aneta Szumlańska (2 TF) - zespół nr 11.
WARTOŚCI ODŻYWCZE: Zawiera w swoim składzie niezbędne wielonienasycone kwasy
tłuszczowe z rodziny omega-3,
(fot. Aneta Szumlańska, 2TF)
których podobna zawartość znajduje się w rybach,
dlatego siemię lniane powinny spożywać osoby, które nie posiadają w swoim
jadłospisie ryb. Oprócz tego jest naturalnym źródłem cynku, żelaza, kwasu
foliowego, magnezu, witamin z grupy B, białka. Zawiera również rozpuszczalny i
nierozpuszczalny błonnik, dlatego przy spożyciu należy pamiętać o piciu wody.
Aż trudno uwierzyć, że takie małe ziarenka mogą być źródłem tylu potrzebnych
składników odżywczych!
WYKORZYSTYWANIE
Siemię lniane jest głównie stosowane jako produkt działający
osłaniająco i regenerująco na błonę śluzową przewodu pokarmowego. Pomaga w
stanach zapalnych przewodu pokarmowego jak również w chorobie wrzodowej zarówno
żołądka, jak i dwunastnicy oraz upośledza wchłanianie glukozy w przewodzie
pokarmowym . Doskonale nawilża gardło, chroniąc przed jego chorobami. Wspomaga
też leczenie suchego kaszlu. Ponadto obniża cholesterol, ma także działanie
przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe i przeciwnowotworowe.
Najczęściej siemię lniane spożywane jest po wcześniejszym
namoczeniu w wodzie. Można również gotować je przez 15 min. w 1 szkl. wody.
Wówczas nasiona powiększają swoją objętość i wytwarza się kisiel. Tak przygotowana mikstura jest gotowa do spożycia.
Nie możemy również zapomnieć, że siemię lniane ma zbawienny wpływ
na naszą urodę.
Możemy wykorzystać kisiel z ziarenek siemienia lnianego jako
maskę do włosów, a ziarenka jako maskę na twarz. Ma to działanie nawilżające.
Siemię lniane możemy kupić całe lub zmielone. Polecane jest
jednak samodzielne mielenie nasion tuż przed spożyciem, gdyż dość szybko się
utleniają i tym samym tracą wartości odżywcze.
Nasz przepis na koktajl owocowy ;)
3.Siemię lniane mielimy w młynku(najlepiej elektryczny), gdy
go nie posiadamy można użyć do tego moździerzu.
4. Wlewamy mleko ( najlepiej roślinne) i wrzucamy owoce do blendera i blendujemy.
5. Nasz koktajl wlewamy do szklanki i ozdabiamy według własnego uznania.
Fotografie: Aneta Szumlańska (2TF)
Bardzo mądry i ciekawy wpis, który przypomniał mi o tak cennym składniku odżywczym, którego od dłuższego czasu nie stosuje. Dla tych którzy nie wiedzą chciałabym przypomnieć, że siemienia lnianego się praży ani nie zalewa się wrzącą wodą, gdyż traci wtedy wiele cennych składników odżywczych :)
OdpowiedzUsuńFelicja Ryba
1 komentarz wliczany do punktacji
OdpowiedzUsuń