wtorek, 1 grudnia 2015

EKOTRIATHLON 2015. Zespół nr 11. "Siemię lniane - poprawi zdrowie i urodę"

Aneta Hekłowska (1 TF) 9 Aneta Szumlańska (2 TF) - zespół nr 11.
 
Co to jest siemię lniane? Jakie ma wartości odżywcze? Do czego jest wykorzystywane? Na co uważać, spożywając ziarna lnu? Nasiona lnu zwyczajnego popularnie nazywane siemieniem lnianym to niedoceniany produkt, który ma niezwykłą wartość odżywczą a także właściwości lecznicze. Często określane jest jako superfood, czyli pożywienie, które wyjątkowo dobroczynnie wpływa na stan ludzkiego organizmu. Najczęściej z ziaren lnu pozyskuje się olej lniany.
 
WARTOŚCI ODŻYWCZE: Zawiera w swoim składzie niezbędne wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3,
 
(fot. Aneta Szumlańska, 2TF) 
których podobna zawartość znajduje się w rybach, dlatego siemię lniane powinny spożywać osoby, które nie posiadają w swoim jadłospisie ryb. Oprócz tego jest naturalnym źródłem cynku, żelaza, kwasu foliowego, magnezu, witamin z grupy B, białka. Zawiera również rozpuszczalny i nierozpuszczalny błonnik, dlatego przy spożyciu należy pamiętać o piciu wody. Aż trudno uwierzyć, że takie małe ziarenka mogą być źródłem tylu potrzebnych składników odżywczych!
 
WYKORZYSTYWANIE
Siemię lniane jest głównie stosowane jako produkt działający osłaniająco i regenerująco na błonę śluzową przewodu pokarmowego. Pomaga w stanach zapalnych przewodu pokarmowego jak również w chorobie wrzodowej zarówno żołądka, jak i dwunastnicy oraz upośledza wchłanianie glukozy w przewodzie pokarmowym . Doskonale nawilża gardło, chroniąc przed jego chorobami. Wspomaga też leczenie suchego kaszlu. Ponadto obniża cholesterol, ma także działanie przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe i przeciwnowotworowe.


SIEMIE LNIANE MOŻNA DODAĆ DO: jogurtu naturalnego i owoców, ryżu na słodko, koktajli, wypieków (np. chleby, naleśniki), sałatek, sosów, kanapek.
 Ogranicza nas tylko wyobraźnia! Dużym plusem jest neutralny smak, co sprawia, że ziarenka nie są wyczuwalne w daniach. Pamiętajmy, że nasz organizm nie będzie dobrze trawił całych, suchych nasion.
 
Najczęściej siemię lniane spożywane jest po wcześniejszym namoczeniu w wodzie. Można również gotować je przez 15 min. w 1 szkl. wody. Wówczas nasiona powiększają swoją objętość i wytwarza się kisiel. Tak przygotowana mikstura jest gotowa do spożycia.
Nie możemy również zapomnieć, że siemię lniane ma zbawienny wpływ na naszą urodę.
Możemy wykorzystać kisiel z ziarenek siemienia lnianego jako maskę do włosów, a ziarenka jako maskę na twarz. Ma to działanie nawilżające.
Siemię lniane możemy kupić całe lub zmielone. Polecane jest jednak samodzielne mielenie nasion tuż przed spożyciem, gdyż dość szybko się utleniają i tym samym tracą wartości odżywcze.


Nasz przepis na koktajl owocowy ;)
 
1.Przygotowujemy składniki.

2.Każdy z owoców obieramy ze skórki.
 
3.Siemię lniane mielimy w młynku(najlepiej elektryczny), gdy go nie posiadamy można użyć do tego moździerzu.
 

4. Wlewamy mleko ( najlepiej roślinne) i wrzucamy owoce do blendera i blendujemy.

5. Nasz koktajl wlewamy do szklanki i ozdabiamy według własnego uznania. 
 
Fotografie: Aneta Szumlańska (2TF)
 

2 komentarze:

  1. Bardzo mądry i ciekawy wpis, który przypomniał mi o tak cennym składniku odżywczym, którego od dłuższego czasu nie stosuje. Dla tych którzy nie wiedzą chciałabym przypomnieć, że siemienia lnianego się praży ani nie zalewa się wrzącą wodą, gdyż traci wtedy wiele cennych składników odżywczych :)
    Felicja Ryba

    OdpowiedzUsuń
  2. 1 komentarz wliczany do punktacji

    OdpowiedzUsuń