Wiktoria Nykiel (1 LOB), Łucja Radoń (1 LOB) - zespół nr 5.
Po co nam białko?
Białko jest ważnym składnikiem naszej diety, który odpowiada za dostarczanie energii, zwalczanie toksyn, transportowanie różnych substancji oraz jest budulcem tkanek. Dzieli się na białko pochodzenia zwierzęcego i roślinnego.
Białko jest ważnym składnikiem naszej diety, który odpowiada za dostarczanie energii, zwalczanie toksyn, transportowanie różnych substancji oraz jest budulcem tkanek. Dzieli się na białko pochodzenia zwierzęcego i roślinnego.
Wiele osób twierdzi, że
odpowiednio wysokie spożycie protein jest niezbędne by osiągać coraz to
widoczniejsze postępy w rozwoju muskulatury i siły. Fakt ten jest sztucznie
wyolbrzymiany przez media, mówią o tym także trenerzy, dietetycy sportowi i zawodnicy. W efekcie tego, wiele osób
odwiedzających siłownię wierzy święcie w to, że przyrost muskulatury jest tym
szybszy im więcej białka dostarczymy organizmowi. Niestety taki sposób myślenia
ma wiele wad i skutkuje podejmowaniem nieskutecznych działań.
(fot.tutaj)
Białko vs wiedza siłaczy
Przeprowadziłyśmy ankietę, w której chciałyśmy sprawdzić
wiedzę osób uczęszczających na siłownię na temat diety. Zapytałyśmy 30
przypadkowych osób na siłowni. Nasze pytanie brzmiało „co jest najważniejszym
składnikiem diety sportowca?”. Wyniki przedstawione są na diagramie kołowym. Wyniki ankiety wskazują, że aż 80% ankietowanych uważa, że
to białko jest najważniejszym składnikiem ich diety. Czy aby na pewno? Tego
dowiemy się analizując jego właściwości i nasze oczekiwania wobec niego.
Ile białka potrzebuje nasz organizm?
Niedobór białka powoduje zaburzenia funkcjonowania organizmu
takie jak: osłabiona odporność, zaburzony wzrost i rozwój u dzieci, wychudzenie i wyniszczenie organizmu, ryzyko zachorowania na kwashiorkor charakteryzujący się
apatią, obniżeniem nastroju aż do stanów depresyjnych, brakiem łaknienia i
problemami dermatologicznymi
Nadmiar białka w diecie powoduje: zaburzenia metabolizmu, obciążenie pracy narządów np. wątroba, nerki, obrzęki i nadciśnienie tętnicze, choroby serca, bezsenność, rozdrażnienie, uszkodzenie stawów, kamienie w nerkach, utrata masy ciała.
Pamiętajmy, że tkanka mięśniowa potrzebuje nie tylko protein, ale także wielu innych składników odżywczych w tym węglowodanów i tłuszczy. Dodatkowo by sprawnie się rozwijać mięśnie wymagają odpowiedniej dawki witamin -zwłaszcza witamin z grupy B- i wybranych pierwiastków takich jak fosfor, magnez, wapń, potas, sód itp. Bez tych składników nawet przy bardzo dużym spożyciu protein muskulatury przybywać nie będzie. Nie ma bowiem czegoś takiego jak „najważniejszy składnik dla mięśni”. Liczy się dostępność wszystkich niezbędnych składników. Brak choćby jednego wpływa na powolny rozwój naszych mięśni.
Pamiętajmy, że tkanka mięśniowa potrzebuje nie tylko protein, ale także wielu innych składników odżywczych w tym węglowodanów i tłuszczy. Dodatkowo by sprawnie się rozwijać mięśnie wymagają odpowiedniej dawki witamin -zwłaszcza witamin z grupy B- i wybranych pierwiastków takich jak fosfor, magnez, wapń, potas, sód itp. Bez tych składników nawet przy bardzo dużym spożyciu protein muskulatury przybywać nie będzie. Nie ma bowiem czegoś takiego jak „najważniejszy składnik dla mięśni”. Liczy się dostępność wszystkich niezbędnych składników. Brak choćby jednego wpływa na powolny rozwój naszych mięśni.
Nasze dzienne zapotrzebowanie kalorii pochodzących z białka
powinno stanowić 10-35% ogółu kalorii, które spożywamy w ciągu dnia. Ilość
białka w diecie powinna zależeć od masy ciała, poziomu aktywności fizycznej i
wieku. Faktem jest, że mężczyźni potrzebują więcej białka niż kobiety.
Zalecenia dietetyków są następujące: 46 g białka dziennie dla kobiety i 56 g dla mężczyzny, nastolatki
- 52 g , dzieci 10
g. Dobrym sposobem określania ilości potrzebnego ciału białka jest pomnożenie
masy ciała przez 0,8. Jeśli więc ważysz 60 kg , twoje zapotrzebowanie na białko wynosi 48 g (60 x 0,8). W ten sposób
określimy dzienną dawkę dla naszego organizmu bez większych trudności.
Reasumując
Mamy nadzieję, że nasza praca uzmysłowi wiele osób na temat
codziennej diety, w której kluczową rolę odgrywają nierozłączne ze sobą białko,
węglowodany, tłuszcze, witaminy i pierwiastki, a nie poszczególne składniki,
które nie mogą prawidłowo spełniać swoich funkcji w pojedynkę. Nasza dieta
powinna być zbilansowana i odpowiednio dobrana- tylko wtedy uzyskamy pożądane
efekty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz