Po długiej przerwie jestem ponownie. Tym razem z propozycją dania, które ze względu na różnorodność opcji przygotowania, może być serwowane o każdej porze dnia: śniadanie, obiad, podwieczorek czy kolacja. Jest nim kasza jaglana, uważana za jedną z najzdrowszych odmian kasz.
(fot: akademiawitalonosci.pl)
Popularna jaglanka wyróżnia się spośród swoich siostrzanych odmian (jęczmiennej, gryczanej, mannej, kukurydzianej, kuskus, quinoa) przede wszystkim wysoką zawartością soli
mineralnych (w tym zbawiennej na włosy, skórę i paznokcie krzemionki), a także ilością witamin: B1, B2, B6 oraz żelaza i miedzi.
Kasza jaglana zawiera także lecytynę, która usprawnia pamięć. A ze względu na to, że
nie zawiera wiele skrobi i glutenu jest idealnym składnikiem diety alergików i diety bezglutenowej.
Zawiera również wysoki poziom białka i węglowodanów, które
powoli uwalniają się do krwi podczas trawienia, a przez to zapewniają mózgowi
stały dopływ energii. Jest lekkostrawna i nie powoduje wzdęć ani fermentacji w
żołądku. Kasza jaglana
usuwa z organizmu gromadzące się w nim toksyny, a zawarte w niej antyoksydanty (czyli
substancje wychwytujące i neutralizujące wolne rodniki - jedną z przyczyn
nowotworów), zapobiegają powstaniu raka.
Jak przyrządzać? W Internecie krąży tysiące przepisów na wyborne potrawy z kaszą jaglaną w roli głównej. Doczekała się nawet swojego konta na fb - Kaszomania - pomysły na dania z kaszy jaglanej. Warto zajrzeć i podpatrzyć.
Polecam kaszę jaglaną szczególnie na śniadanie. Jest nie tylko sycąca, lekkostrawna, ale także jest źródłem energii na długi czas.Można ją ugotować na wodzie lub mleku (lub pół wody pół mleka), najlepiej z bakaliami (rodzynki, żurawina, daktyle, morele, śliwki, etc). Po ugotowaniu można dodać cynamon, starte jabłko czy zmiksowanego banana.
Świeżo ugotowana idealnie nadaje się także jako dodatek do jogurtu (do tego można dosypać crunchy i owoce).
Świeżo ugotowana idealnie nadaje się także jako dodatek do jogurtu (do tego można dosypać crunchy i owoce).
Kleik z kaszy jaglanej jest najlepszym i jedynym pożywieniem
w wielu chorobach, nawet przy przeziębieniu. Kleiki podaje się osobom mającym
problemy z przewodem pokarmowym, wątrobą, drogami żółciowymi, nerkami oraz
rekonwalescentom po operacjach. O jej cennych właściwościach przekonują się
także osoby, które często mają infekcje górnych dróg oddechowych. Kasza ta
bowiem usuwa nadmiar wilgoci z organizmu, w tym różnego rodzaju śluzy (np.
podczas kataru, kaszlu przy chorobach płuc lub oskrzeli). Zdarza się nawet, że
dieta jaglana wystarczy, żeby nie brać antybiotyków.
Kaszę jaglaną można spożywać także na słono – na obiad zamiast
ziemniaków lub ryżu. Może być także dodatkiem do zupy, farszu do nadziewania
np. gołąbków czy bakłażanów. Pod wskazanym wyżej linkiem można znaleźć także przepisy na placki, ciasteczka, przekąski.
Najzdrowsza z wszystkich kasz.
OdpowiedzUsuńWarto również wspomnieć o minerałach które zostają w wodzie podczas gotowania kaszy w woreczku.
OdpowiedzUsuńPodobnie sytuacja ma się z warzywami gotowanymi w wodzie, gdzie po ugotowaniu, wraz z nią wylewa się wiele substancji potrzebnych organizmowi. Gotując na sypko kasze, ryż, soczewicę itp. nic nie tracimy gdyż cała woda zostaje wchłonięta. Pozdrawiam. :) p.
niestety mimo tylu zalet kaszy jaglanej, nie mogę włączyć jej do swojego jadlospisu, ponieważ ma dość wysoki indeks glikemiczny (IG ok. 70).. ze względów zdrowotnych stosuje dietę niskoglikemiczna :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Wiola
Bardzo interesujący przepis, ponieważ ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych, jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar. Dzięki mojej skłonności do przeziębień, chętnie spróbuje tego dania.
OdpowiedzUsuńPatrycja 1TO
Polecę ten przepis osobom, które chcą zrzucić parę kilogramów, ponieważ kasza jaglana jest tego idealnym rozwiązaniem. Natomiast dzięki dużej zawartości witamin i soli mineralnych nie musimy się martwić o ich niedobór.
OdpowiedzUsuń(Justyna P. I TR )
Osobiście uwielbiam wszelkiego rodzaju kasze,dlatego szczerze polecam własnie kaszę jaglaną, a zwłaszcza przepyszne kotleciki, które można z niej zrobić :)
OdpowiedzUsuń(Ola,1A)
Osobiście bardzo polecam budyń z kaszy jaglanej. Domowy budyń jest zdrowym zamiennikiem słodyczy, wolny jest od polepszaczy smaku i utwardzonych tłuszczy.Kasza Jaglana dostarcza duże ilości witaminy E, która korzystnie wypływa na pamięć i koncentrację. O obecność tej kaszy w diecie powinny zatem zadbać osoby pracujące intensywnie umysłowo, np. maturzyści czy studenci.
OdpowiedzUsuńKatarzyna K. 1TF
UsuńUwielbiam kaszę jaglaną! Często ją przyrządzam (tak jak jest wspomniane w tytule) o każdej porze dnia :) Ostatnio wypróbowałam przepis na kuleczki właśnie z kaszy jaglanej z truskawkami i były bardzo pyszne. Poza tym dbam o swój wygląd i ważne są dla mnie piękne włosy, czy też zdrowe paznokcie, dlatego tak często sięgam po przepisy z kaszą jaglaną ;)
OdpowiedzUsuńPolecam wszystkim dziewczyną, którym tak samo zależy na wyglądzie aby wprowadziły do swojej diety kaszę jaglaną, niż wydawały pieniądze na leki ;)
(Ewelina M. 2TR)
Moja koleżanka często poleca mi samodzielne spróbowanie właśnie tej kaszy i teraz już wiem dokładnie dlaczego! ;) Raz zaserwowała mi nawet ciasteczka z niej zrobione i były przepyszne, naprawdę polecam ;)
OdpowiedzUsuń(A.B, 1A)
O kaszy jaglanej nie wolno zapominać. Jest lekko strawna i nie uczula. To naprawdę dobre lekarstwo na katar. Regularne spożywanie kaszy jaglanej może widocznie poprawić jakość skóry, włosów oraz paznokci. Nie warto przechodzić obok niej obojętnie!
OdpowiedzUsuń(Kuba, IC)
Mnie odpowiada ciekawe połączenie kaszy jaglanej z bakaliami. Oprócz wymienionych tu zalet kaszy możemy docenić smak bakalii, które są słodkie, a dużo zdrowsze niż tradycyjne słodycze. Są one źródłem błonnika, potasu, magnezu, cynku, żelaza, a także beta karotenu, który m. in. jest ''filtrem przeciwsłonecznym'', oraz przeciwutleniaczem mogącym zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych.
OdpowiedzUsuńDorota 1TO