Ogromną radością dla mnie jest prowadzenie tego bloga, a jeszcze większą świadomość, że zamieszczane tu propozycje okazują się przydatne dla niektórych z Was. Jedną z takich osób jest Sylwia z klasy 3TF, która skusiła się na sok Owocowe przebudzenie, będący wybornym połączeniem marchwi, jabłka, banana, cytryny i miodu.
(fot. Sylwia Korczewska)
A oto kilka słów od Sylwii: "Wtorek, to dla mnie jeden z cięższych dni tygodnia. W celu poprawy samopoczucia i odzyskania energii po męczącym dniu w szkole postanowiłam zrobić sobie świeży sok. Przepis, który wybrałam to Owocowe przebudzenie. Napój jest prosty w wykonaniu, a przy okazji bardzo orzeźwiający, zdrowy i przede wszystkim smaczny! Niżej mała fotorelacja. Polecam :)" .
Jak wykonać sok?
Marchew, cytrynę, banana i jabłko umyć, a następnie obrać (jabłko niekoniecznie musi być obrane).
Następnie owoce pokroić i przenieść do blendera,
dodać ok. 2 łyżki miodu, ok. 100 ml wody i zmiksować na gładka masę.
Po zblendowaniu dodać jeszcze ok. 900 ml wody (może być mniej, może być więcej w zależności jak gęsty sok chcemy otrzymać).
W przypadku gorących dni schłodzić w lodówce lub dodać 2-3 kostki lodu.
Smacznej i zdrowej degustacji!
A może takie soki wprowadzić do sklepiku szkolnego zamiast tymbarkowych czy tarczynowych?:) PS: Sylwia dałaś czadu!:)
OdpowiedzUsuńmniam, mniam ten soczek;) A przede mną stoi pepsi i przez ten wpis nie mam już na nią ochoty;)
OdpowiedzUsuńMarchew, jabłko, banan, cytryna oraz miód – świetne połączenie owoców z małym, słodkim dodatkiem.
OdpowiedzUsuńTrzeba przyznać, że napój rzeczywiście jest idealny na upalne dni, a zwłaszcza po wcześniejszym schłodzeniu w lodówce!
Zachęcam do spróbowania soku i polecam!
Gabriela
Wygląda naprawdę smacznie zwłaszcza, że składniki to jedne z moich ulubionych owoców nie mówiąc już o świeżej marchwi, która w ugotowanej formie smakuje mi niespecjlnie za to jej świeża postać niezwykle przypadła mi do gustu. Marchew jest nie tylko smaczna ale także zdrowa, jedzenie jednej marchewki dziennie obniża poziom złego cholesterolu zmniejszając przez to ryzyko zawału serca aż o 20%
OdpowiedzUsuńJoanna 3TF
Wygląda wspaniale i podejrzewam, że równie dobrze smakuje. Z pewnością wypróbuję zwłaszcza, że cytryna jest bogata w polifenole, które przeciwdziałają występowaniu chorób układu krążenia, jak miażdżyca, nadciśnienie. A lepiej dmuchać na zimne ;)
OdpowiedzUsuń(Kinga, 1TO)
Sok z marchwi jest bardzo zdrowy i lekarze zalecają jego częste picie. Osoby, które nie lubią samego soku z marchwi, mogą pić ten sok z dodatkami: jabłkami, brzoskwiniami, bananami. Korzeń tego warzywa ma różne właściwości, przede wszystkim przeciwcukrzycowe i przeciwpasożytnicze. Działa rozkurczowo, obniża poziom cholesterolu we krwi, a także wpływa na regulację trawienia. Stanowi bogate źródło witamin i soli mineralnych. Dzięki marchwi zwiększa się nasza odporność, a skóra i błony śluzowe stają się bardziej elastyczne. Marchew działa rozkurczowo na naczynia krwionośne, wiatropędnie i pobudzająco na układ moczowy.
OdpowiedzUsuń(Wiktoria M. 1C)
Swietny pomysł na sok. Jako że nie wszyscy przepadają za sokiem z marchwii, który jest często polecany przez lekarzy dla zdrowej diety to jego połączenie z innym owoce może być przepyszne. Sok idealnie nadaje się na upalne dni i wygląda świetnie.
OdpowiedzUsuń(Agnieszka Opioła 2TR)
Uwielbiam sok z marchwi, ale do tej pory piłam jedynie te "sklepowe". Z chęcią spróbuję zrobić go w domu :)
OdpowiedzUsuń(Ola, 1A)
Bezkonkurencyjny sok, zawiera połączenie wszystkiego co uwielbiam.
OdpowiedzUsuńUżyty w przepisie miód ma właściwości antybakteryjne, niektóre bakterie zwalcza lepiej niż antybiotyki. Do tego miód świetnie sprawdza się jako kosmetyk.
(Katarzyna K. 1TF)
-Marchew ma bardzo pożądany wpływ na naszą skórę - delikatnie wygładza zmarszczki i nadaje skórze intensywniejszą barwę - dzięki czemu poleca się ją latem, gdy się opalamy. Inną zaletą marchwi - chyba najlepiej nam znaną - jest jej korzystny wpływ na nasz wzrok. Zawdzięczamy to obecności beta-karotenu. Ten sam związek ma jednak też i inne właściwości. Przyczynia się m.in. do ochrony przed drobnoustrojami. Ma także działanie antyoksydacyjne i wzmacniające odporność.
OdpowiedzUsuń-Marchewkę najlepiej spożywać surową , gdyż jest wtedy bardziej wartościowa lecz ceną za to jest jej większa ciężkostrawność.Po ugotowaniu staje się bardziej lekkostrawna i mogą ją wtedy już jeść malutkie dzieci.Obróbka termiczna sprawia ,że traci ona część swoich wartości odżywczych.
Natalia Góral-kl.1C
Bardzo dobrze jest pić sok z marchwi gdyż ma bardzo korzystny wpływ na nasz wzrok. Zawdzięczamy to obecności beta-karotenu. Ten sam związek ma jednak też i inne właściwości. Przyczynia się m.in. do ochrony przed drobnoustrojami. Ma także działanie antyoksydacyjne i wzmacniające odporność.( Karolina ITr)
OdpowiedzUsuńSpośród wszystkich witamin obecnych w jabłkach, najważniejsza jest witamina C, która wzmacnia układ odpornościowy. Najbogatsze w tę witaminę są owoce dojrzałe, rosnące po nasłonecznionej stronie drzewa.
OdpowiedzUsuńGabriela Nowak 1 TR