wtorek, 1 grudnia 2015

EKOTRIATHLON 2015. Zespół nr 12. "Zdrowie dla mózgu".

Aleksandra Bernaś (1 TR) i Julia Fydryk (1 LOC) - zespół nr 12.
 
Ludzki mózg to genialny instrument pozwalający na odbieranie, przetwarzanie i generowanie bodźców. Stanowi niepowtarzalne centrum dowodzenia, steruje wszelkimi procesami zachodzącymi w organizmie, jest źródłem, magazynem i powiernikiem naszej tożsamości, naszych myśli, pragnień i wyobrażeń. Nasze życie trwa dopóki działa i żyje nasz mózg. Ze względu na połączenie cech żywej materii z możliwością przetwarzania informacji na ogromną skalę nazywany jest biokomputerem. Jednak działanie mózgu jest rozszerzone o sferę emocjonalną, intuicyjną, wyobrażeniową i twórczą, której pozazdrościć mu mogą wszystkie komputery świata.
 
Dbaj o swój mózg – jest on najcenniejszym skarbem każdego z nas!! Nasz główny organ zarządzający odpowiada za zdrowie fizyczne oraz mentalne. A tak często o nim zapominamy! A więc zadbajmy o to by „zdrowo zjadł”. Na pewno odwdzięczy się nam dobrą pamięcią, koncentracją i mniejszym ryzykiem wystąpienia poważnych chorób. Przede wszystkim powinniśmy zadbać o dostarczenie odpowiedniej ilości snu oraz diety bogatej w składniki odżywcze.
Odczuwasz objawy chronicznego zmęczenia? Informacje wylatują ci z głowy?
I często miewasz problemy z koncentracją?  WARTO sprawdzić, czy twoja dieta jest dostatecznym źródłem paliwa dla mózgu. Jeżeli nie to jest czas by zmienić dietę na taką, która nakarmi nie tylko Twoje ciało, ale i mózg.


Oto kilka przykładów „dopalaczy” dla mózgu:
ORZECHY WŁOSKIE
Orzechy włoskie dostarczają do naszego mózgu naturalny tłuszcz, witaminę E, C oraz kwas lanolinowy który jest niezbędny dla pracy naszych komórek nerwowych. Kiedy jemy orzechy dostarczamy do naszego organizmu takie sole mineralne jak: potas, fosfor, wapń i magnez.  

GORZKA CZEKOLADA
Czekolada wpływa również pozytywnie na pamięć. Najnowsze badania pokazały, że hamuje rozwój demencji i zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera. Czekolada jest bogata we flawonoidy czyli związki flawonowe, które zwiększają przepływ krwi w mózgu i tym samym hamuje utratę pamięci.

JARMUŻ
Na czele wszystkich jarzyn pod kątem wartości odżywczych dla naszego mózgu stoi jarmuż! Czy wiesz już co wybrać na obiad dla Twojego mózgu? J
Cenne źródło witaminy K, wapnia, żelaza, kwasu foliowego, witaminy B6, nie mówiąc o kwasie alfa-linolowym i askorbinowym.

BANANY
Banany pomagają w nauce poprzez zwiększenie skupienia. Chronią nas także przed udarem mózgu J  

Oraz: mango, granat, winogrono, kiwi, pomidory, tuńczyk, migdały, płatki owsiane, jogurt grecki, natka pietruszki i wiele innych J


 
A oto kilka przykładów PROSTYCH I SMACZNYCH dań,
które dadzą kopa naszemu mózgu! (Fot. Aleksandra Bernaś)

 
1. Nadziewane ciasto francuskie

Składniki: mrożone ciasto francuskie, 2 jaja, ugotowany jarmuż ok. 400g, kilka ząbków czosnku, ser mozzarella (najlepiej w kawałkach) ok. 200g, orzechy włoskie, pestki dyni, pieprz i sól.

Jarmuż odsączyć z nadmiaru wody i skroić, dodać skrojony czosnek,
pestki dyni, ser. Dodać jajko oraz przyprawić wedle gustu solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki razem.


Jeżeli farsz jest za rzadki dodać odrobinę bułki tartej.
 
Ciasto skroić na kwadraty, nałożyć farsz oraz zlepić brzegi. Rozkłóconym jajkiem posmarować ciasto francuskie. Piec w temp 180 stopni przez około 20 minut.




                         
2. Makaron z tuńczykiem (dla 4 osób)
 
Składniki: makaron spaghetti 500g, sos pomidorowy 750ml, tuńczyk w oleju ok. 300g, oliwa z oliwek, ok. 3 ząbki czosnku, papryczka chili (wedle gustu), sól, natka pietruszki.

Na patelnię wlać oliwę z oliwek. Dodać skrojony czosnek i papryczkę chili. Lekko przysmażyć. Dodać sos pomidorowy, sól oraz tuńczyk. Przykryć i gotować przez ok.  


8min. W tym samym czasie ugotować makaron spaghetti al Dente
Odcedzić i wsypać do sosu. Dodać posiekaną natkę pietruszki.
 


 
 
 
 
 
 
3. Babeczki z dżemem brzoskwiniowym, czekoladą gorzką, orzechami włoskimi oraz migdałami!

Składniki: dżem brzoskwiniowy, spody babeczek z kruchego ciasta, garść orzechów włoskich i migdałów, czekolada gorzka (najlepiej 70%!!).

Zsiekać drobno orzechy i migdały. Nałożyć do kruchego ciasta dżem brzoskwioniowy. Roztopić na parze w metalowej miseczce czekoladę. Rozlać do każdej z babeczek. Rozsypać na wierzch orzeszki i migdały.



 
 
 
4. Koktajl z miodu, bananów oraz płatków owsianych
 
Składniki: dwa dojrzałe i świeże banany, miód ok. 2 łyżki (najlepiej naturalny), jogurt grecki, płatki owsiane ok. 2 łyżki wedle gustu.

Można dodać również odtłuszczone mleko, szczyptę mielonego cynamonu  na wierzch bądź posypać zsiekanymi migdałami i orzechami.
Koktajle z tych składników są bardzo proste w przygotowaniu, a jakże skuteczne w walce ze zmęczeniem psychicznym. Na początek należy umieścić płatki owsiane w naczyniu z ciepłą wodą.
Tak moczone staną się miększe i pulchniejsze. Po upływie (ok. 2min), gdy owies stanie się miękki, odcedzić go. Następnie pokroić w plasterki banany i umieścić  je w blenderze wraz z płatkami owsianymi. Dodać jogurt grecki oraz odtłuszczone mleko. Wszystkie składniki wymieszać.  Na koniec dodać do mieszanki dwie łyżki miodu i cynamon. Porcję koktajlu najlepiej spożywać na zimno. Napój ten odświeży, dostarczy potrzebnych płynów, a banan, miód i płatki owsiane dostarczą organizmowi niezbędnej energii. Bogactwo minerałów, które znajdziemy w tych składnikach, odżywi Twój umysł i sprawią one, że poczujesz się lepiej J J
 



5. Sałatka owocowa poprawiająca kondycję naszego mózgu!!

Składniki: granat, mango, kiwi, winogrono, świeże banany.
Skroić wszystkie składniki, a następnie delikatnie ze sobą wymieszać. Masz problem z wyciągnięciem nasion z granatu?  Oto dwa sposoby jak w prosty i szybki sposób można sobie z tym poradzić!
1. Odetnij wierzchnią część owocu, tak zwaną koronę.
Podziel granat na mniejsze części. Namaczaj go w misce z ciepłą wodą przez ok. 10minut. W naczyniu z wodą rozdzielaj granat na mniejsze części, aż zauważysz, że nasiona opadają na dno, a łupina unosi się na powierzchni. Wyjmij fragmenty łupinki z wody. Odcedź nasiona i pozostaw do osuszenia.
Granat jest gotowy do spożycia.
2. Przekrój owoc na pół. Zdecydowanym i mocnym ruchem obijaj łyżką o granat od strony twardej łupinki. Gotowe. Tym o to sposobem nasiona będą wypadać prosto do miseczki. Polecamy pokropić całą sałatkę sokiem z cytryny, albo dodać jogurt grecki. J


Na tym kończymy wpis, mamy nadzieję, że pomogłyśmy wielu z was J

_____________________________________________________________________

Opracowano na podstawie:
- jedzenie zdrowe dla mózgu: http://life.forbes.pl/styl-zycia/artykul/Smaki/glodny-umysl,6816,1
- wskazówki wyciągania nasion z granatu: https://www.youtube.com/watch?v=1TOC_dt-RQI
- praca i funkcjonowanie mózgu: wikipedia
- koktajl (tylko połowa składników): http://www.matkawariatka.net/2012/04/koktajl-bananowy/
- spaghetti z tuńczykiem w sosie pomidorowym (tylko połowa składników) : http://nadokladke.blogspot.com/2014/03/makaron-penne-z-tunczykiem-w-sosie.html

 


19 komentarzy:

  1. Danuta Stec. Dzięki wielkie dziewczyny, dzięki temu wpisowi już teraz wiem jakie produkty powinnam jeść aby moja koncentracja się polepszyła. Mama zawsze mówiła jedz dużo orzechów włoskich, bo pomagają w koncentracji, ale nie specjalnie za nimi przepadam, za to banany uwielbiam, a nie mialam pojęcia że mogę być bardziej skupiona dzięki nim, a przydałoby się .... Jeszcze raz dziękuje :* !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Danuta Stec. Dzięki wielkie dziewczyny, dzięki temu wpisowi już teraz wiem jakie produkty powinnam jeść aby moja koncentracja się polepszyła. Mama zawsze mówiła jedz dużo orzechów włoskich, bo pomagają w koncentracji, ale nie przepadam za nimi, ale za to banany uwielbiam, a nie mialam pojęcia że mogę być bardziej skupiona dzięki nim, a przydałoby się .... Jeszcze raz dziękuje :* !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powyższe komentarze mają tę samą treść i są jednej autorki. Liczone są jako 1 punkt.

      Usuń
  3. Natalia Frączek : Dzięki, ten wpis na bloga uświadomił mnie i dał mi motywacje do przygotowywania posiłków które dadzą mi energię a nie same puste kalorie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo podoba mi sie ten wpis. Dzięki niemu dowiedziałam się jak przygotować proste dania ktore wpływaja na formę mojego mozgu. Ten wpis jest bardzo kreatywny. Teraz na pewno będę dbac o mózg.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo podoba mi się ten wpis. Dzięki niemu moglam dowiedzieć sie jak przygotować proste dania które wpływaja na korzyść mojego mózgu. Najważniejsze w tym poście jest to, że jest on bardzo kreatywny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powyższe komentarze liczone są za 1 punkt (ta sama treść, ta sama autorka)

      Usuń
  6. W zupełności popieram tego typu wpisy, osobiście dowiedziałam się jak duży wpływ ma odpowiednia dieta na funkcjonowanie mojego mózgu a za czym idzie całego organizmu. Wspaniałym pomysłem bylo zamieszczenie również przepisów na pyszne i proste potrawy! Magdalena Ćwik

    OdpowiedzUsuń
  7. Wpis jest genialny! Jest bardzo pomysłowy, a przede wszystkim pomocny w życiu. Już wiem jak przygotować ciekawe i zdrowe dania. Wpis motywuje, ponieważ dzięki niemu można się zdrowo odżywiać. Bardzo mi się podoba, gratulacje dziewczyny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Aleksandra Kantor. Super, że ktoś pomyślał o wpisie na ten właśnie temat. Najbardziej urzekły mnie dania zawierające produkty zdrowe dla naszego mózgu mam nadzieję, że w najbliższym czasie wykonam je w domu i skosztuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kinga Bołoz Dziękuje za ten pouczający wpis ! Z pewnością wykorzystam większość tych przepisów we własnej kuchni. Od dziś lepiej będę dbać o swój mózg bo dzięki wam wiem jakie produkty umieszczać w swojej diecie żeby poprawić jego prace .

    OdpowiedzUsuń
  10. Ola Andrzejowska. Z zaciekawieniem czytałam wasz wpis i nie ukrywam bardzo mi się podoba !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Komentarz nie zawiera uzasadnienia. Nie liczy się do punktacji.

      Usuń
  11. Katarzyna Pietuch. Dzięki dziewczyny już teraz wiem co jeść, by mój mózg przyswajał więcej informacji :) Myślę, że każdy powinien przeczytać wasz wpis, każdemu się to na pewno przyda!!! :*

    OdpowiedzUsuń
  12. Ostatnio mam problemy ze skupianiem się na lekcjach, moja pamięć też nie jest najlepsza. Czytając ten wpis uświadomiłem sobie, że może to być spowodowane brakiem witamin. Kto by się spodziewał, że jedząc czekolade, pozytywnie wpływamy na naszą pamięć? Sam tego nie wiedziałem (jak i pewnie wiele osób), do momentu aż nie przeczytałem tego wpisu. Od tej pory będę jadł dużo orzechów i bananów. Mam nadzieję, że dzięki temu, moja pamięć i koncentracja się poprawią :) Dobra robota dziewczyny! Mam nadzieję, że pomogłyście nie tylko mi :) pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Komentarz nie został podpisany imieniem i nazwiskiem. Nie wlicza się do punktacji.

      Usuń
  13. Macoej Chwistek. Bardzo dziekuje za ten wpis uswiadomil mnie w wielu kwestiach. Teraz juz nie jestem "zielony" w sprawach dotyczacych mojej pamięci oraz koncentrancji tak trzymać:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Andrzej Gliwa.Dziękuję wam dziewczęta za ten bardzo ciekawy i warty przeczytania wpis. Dzięki temu wpisowi dowiedziałem się że można łączyć dobre jedzenie i mieć z tego duże korzyści dla mózgu.Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam:).

    OdpowiedzUsuń