Praca została zdyskwalifikowana przez komisję ze względu na plagiat.
Tekst pochodzi ze strony:
http://zdrowiezkazikiem.pl/index.php/category/opisy-i-polecane-produkty/
0 punktów
Bartłomiej Gromala (1 LOC), Wiktoria Zbylut (1 LOC) - zespół nr 8.
Tekst pochodzi ze strony:
http://zdrowiezkazikiem.pl/index.php/category/opisy-i-polecane-produkty/
0 punktów
Bartłomiej Gromala (1 LOC), Wiktoria Zbylut (1 LOC) - zespół nr 8.
Wiesz skąd pochodzą nasiona chia? Dlaczego mamy zjadać nasiona chia? Nasiona chia to małe czarne nasiona roślin którą zwiemy szałwia
hiszpańska-pochodzi z centralnej i południowej części Meksyku oraz z Gwatemali.
Uprawiany przez Azteków już w czasach prekolumbijskich, należy
do tej samej rodziny co mięta i melisa .
Nasiona Chia są cenione za ich zdolność do zapewnienia
organizmowi zrównoważonej energii ... tłumaczenie słowa "chia" z
języka starożytnych Majów to "siła". Pomimo używania od wieków jako
dodatek do żywności, dopiero niedawno nasiona chia uznano za cenne dla zdrowia
pożywienie. W ciągu ostatnich kilku lat popularność chia znacznie wzrosła i obecnie są
spożywane przez ludzi świadomych zdrowego odżywiania na całym świecie.
Nawet małe ilości nasiona chia dostarczają potężną dawkę
wartości odżywczych.
Już mała porcja (28 g ),
nasion chia dostarcza:
Już mała porcja (
Błonnik: 11
gramów .
Białko: 4
gramy .
Tłuszcz: 9
gramów (z czego 5 gramów Omega-3).
Wapń 18% ZDS (Zalecane dzienne spożycie).
Mangan: 30% ZDS.
Magnez: 30% ZDS.
Fosfor: 27% ZDS.
Zawierają one również przyzwoitą ilość cynku, witaminy B3
(niacyny), potasu, witamina B1 (tiaminy) i witaminy B2.
Jest to imponujące jeśli wziąć pod uwagę fakt że w tej porcji (28 g ) jest tylko 137 kalorii i
tylko jeden gram strawnych węglowodanów!
Wystarczy więc porcja wielkości28 gramów czyli około 2 łyżki stołowe żeby
zaspokoić 1/3 zapotrzebowania na ważne minerały.
Co ciekawe jeśli odejmiemy błonnik, nasion chia zawiera
tylko 101 kalorii na Jest to imponujące jeśli wziąć pod uwagę fakt że w tej porcji (
Wystarczy więc porcja wielkości
To sprawia że jest to jedno z najlepszych źródeł wielu ważnych składników odżywczych patrząc na stosunek kalorii które zawiera do ilości mikroelementów.
Jakie mają właściwości ?
Nasiona chia są pełne przeciwutleniaczy !!!
Prawie wszystkie węglowodany w nich zawarte pochodzą z
błonnika!!!
Chia Nasiona są bogate w wysokiej jakości białka !!!
Ze względu na wysoką zawartość błonnika i białka, nasiona
chia powinny pomóc w odchudzaniu.
Nasiona chia są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 !!!
Nasiona chia mogą poprawić niektóre parametry krwi, które
powinny zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy typu 2 !!!
Nasiona chia są bogate w wiele ważnych składników
mineralnych kości !!!
Nasiona chia mogą poprawić stan zdrowia osób z cukrzycą typu
2 !!!
Nasiona chia mogą poprawić wydolność fizyczną tak dobrze jak
napoje izotoniczne !!!
Włączenie nasion chia do diety!!!
Nasiona chia są niesamowicie łatwe do włączenia do diety.
Same nasiona są w smaku raczej nijakie, więc można dodać je prawie do wszystkiego.
Tak jak nasiona lnu nie muszą być mielone przed spożyciem co sprawia że posiłki z nimi są łatwe do przygotowania.
Można je jeść na surowo, namoczone w soku, jako dodatek do kaszek i deserów, lub dodane do pieczywa.
Można również dodawać je do jogurtu, warzyw czy dań z ryżu.
Ze względu na ich zdolność do wchłaniania wody i tłuszczu, mogą być stosowane do zagęszczania sosów.
Dodawanie nasiona chia do różnych produktów znacznie zwiększy ich wartość odżywczą.
Nasiona chia są dobrze tolerowane ... ale jeśli nie jesteś przyzwyczajony do jedzenia dużych ilości błonnika, to mogą wystąpić trawienne skutki uboczne (biegunka, wzdęcia itp.) jeśli zjesz zbyt dużo na raz.
Zalecane spożycie to20 g
(około 1,5 łyżki stołowej) nasion chia, dwa razy dziennie.
Nasiona chia są nazywane "superfoods" ("superżywność") i rzeczywiście są godne tego terminu.
Nasiona chia są niesamowicie łatwe do włączenia do diety.
Same nasiona są w smaku raczej nijakie, więc można dodać je prawie do wszystkiego.
Tak jak nasiona lnu nie muszą być mielone przed spożyciem co sprawia że posiłki z nimi są łatwe do przygotowania.
Można je jeść na surowo, namoczone w soku, jako dodatek do kaszek i deserów, lub dodane do pieczywa.
Można również dodawać je do jogurtu, warzyw czy dań z ryżu.
Ze względu na ich zdolność do wchłaniania wody i tłuszczu, mogą być stosowane do zagęszczania sosów.
Dodawanie nasiona chia do różnych produktów znacznie zwiększy ich wartość odżywczą.
Nasiona chia są dobrze tolerowane ... ale jeśli nie jesteś przyzwyczajony do jedzenia dużych ilości błonnika, to mogą wystąpić trawienne skutki uboczne (biegunka, wzdęcia itp.) jeśli zjesz zbyt dużo na raz.
Zalecane spożycie to
Nasiona chia są nazywane "superfoods" ("superżywność") i rzeczywiście są godne tego terminu.
Prosty przepis na potrawę z nasionami chia J
Do przygotowania dwóch porcji potrzebne Wam będzie:
mała puszka czystego, najlepiej ekologicznego mleczka
kokosowego / 200 ml – czytajcie etykiety i skład mleka kokosowego powszechnie
dostępnego w super i hipermarketach, gdyż prawdziwe mleczko kokosowe powinno
zawierać tylko kokos, wodę i ewentualnie gumę guar – roślinny zagęszczacz i
stabilizator (symbol E 412).
50 ml dowolnego mleka roślinnego, polecam migdałowe.
2 łyżki nasion chia (1 łyżka to dzienna porcja dla
dorosłego)
1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu, wedle uznania
można dodać troszkę naturalnej startej laski wanilii
owoce/ bakalie/orzechy do udekorowania puddingu
Jak przygotować pudding?
Do miski włożyć/wlać wszystkie składniki, czyli dwa rodzaje
mleka, nasiona chia, syrop klonowy i wanilię. Wszystko mieszamy intensywnie
trzepaczką lub trzepiemy w zamkniętym słoiczku. Potem wystarczy tylko przelać
do pucharków/szklaneczek na deser i odstawić do lodówki na całą noc.
Rano nasz pudding jest gotowy – powinien być gęsty, gdyż
nasiona chia zżelowały mleko. Dodajemy świeże owoce, które aktualnie mamy w
lodówce lub zimą dodajemy domowe owoce ze słoika. Można dodatkowo polać
jakimś syropem (jeżeli ktoś lubi bardzo słodkie rzeczy), obsypać płatkami
migdałowymi lub innymi nasionkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz