wtorek, 1 grudnia 2015

EKOTRIATHLON. Zespół nr 8. "Czy znasz nasiona chia?"

Praca została zdyskwalifikowana przez komisję ze względu na plagiat.
Tekst pochodzi ze strony:
http://zdrowiezkazikiem.pl/index.php/category/opisy-i-polecane-produkty/

0 punktów


Bartłomiej Gromala (1 LOC), Wiktoria Zbylut (1 LOC) - zespół nr 8.


Wiesz skąd pochodzą nasiona chia? Dlaczego mamy zjadać nasiona chia? Nasiona chia to małe czarne nasiona roślin którą zwiemy szałwia hiszpańska-pochodzi z centralnej i południowej części Meksyku oraz z Gwatemali.  Uprawiany przez Azteków już w czasach prekolumbijskich, należy do tej samej rodziny co mięta i melisa .

Nasiona Chia są cenione za ich zdolność do zapewnienia organizmowi zrównoważonej energii ... tłumaczenie słowa "chia" z języka starożytnych Majów to "siła". Pomimo używania od wieków jako dodatek do żywności, dopiero niedawno nasiona chia uznano za cenne dla zdrowia pożywienie. W ciągu ostatnich kilku lat popularność chia znacznie wzrosła i obecnie są spożywane przez ludzi świadomych zdrowego odżywiania na całym świecie.
(fot. tutaj)



Nawet małe ilości nasiona chia dostarczają potężną dawkę wartości odżywczych.
Już mała porcja (28 g), nasion chia dostarcza:

Błonnik: 11 gramów.

Białko: 4 gramy.

Tłuszcz: 9 gramów (z czego 5 gramów Omega-3).

Wapń 18% ZDS (Zalecane dzienne spożycie).

Mangan: 30% ZDS.

Magnez: 30% ZDS.

Fosfor: 27% ZDS.

 
Zawierają one również przyzwoitą ilość cynku, witaminy B3 (niacyny), potasu, witamina B1 (tiaminy) i witaminy B2.
Jest to imponujące jeśli wziąć pod uwagę fakt że w tej porcji (28 g) jest tylko 137 kalorii i tylko jeden gram strawnych węglowodanów!
Wystarczy więc porcja wielkości 28 gramów czyli około 2 łyżki stołowe żeby zaspokoić 1/3 zapotrzebowania na ważne minerały.


Co ciekawe jeśli odejmiemy błonnik, nasion chia zawiera tylko 101 kalorii na 28 gram.
To sprawia że jest to jedno z najlepszych źródeł wielu ważnych składników odżywczych patrząc na stosunek kalorii które zawiera do ilości mikroelementów.

 
Jakie mają właściwości ?

Nasiona chia są pełne przeciwutleniaczy !!!

Prawie wszystkie węglowodany w nich zawarte pochodzą z błonnika!!!

Chia Nasiona są bogate w wysokiej jakości białka !!!

Ze względu na wysoką zawartość błonnika i białka, nasiona chia powinny pomóc w odchudzaniu.

Nasiona chia są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 !!!

Nasiona chia mogą poprawić niektóre parametry krwi, które powinny zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy typu 2 !!!

Nasiona chia są bogate w wiele ważnych składników mineralnych kości !!!

Nasiona chia mogą poprawić stan zdrowia osób z cukrzycą typu 2 !!!

Nasiona chia mogą poprawić wydolność fizyczną tak dobrze jak napoje izotoniczne !!!

Włączenie nasion chia do diety!!!

Nasiona chia są niesamowicie łatwe do włączenia do  diety.
Same nasiona są w smaku raczej nijakie, więc można dodać je prawie do wszystkiego.
Tak jak nasiona lnu nie muszą być mielone przed spożyciem co sprawia że posiłki z nimi są łatwe do przygotowania.
Można je jeść na surowo, namoczone w soku, jako dodatek do kaszek i deserów, lub dodane do pieczywa.
Można również dodawać je do jogurtu, warzyw czy dań z ryżu.
Ze względu na ich zdolność do wchłaniania wody i tłuszczu, mogą być stosowane do zagęszczania sosów.
Dodawanie nasiona chia do różnych produktów znacznie zwiększy ich wartość odżywczą.
Nasiona chia są dobrze tolerowane ... ale jeśli nie jesteś przyzwyczajony do jedzenia dużych ilości błonnika, to mogą wystąpić trawienne skutki uboczne (biegunka, wzdęcia itp.) jeśli zjesz zbyt dużo na raz.
Zalecane spożycie to 20 g (około 1,5 łyżki stołowej) nasion chia, dwa razy dziennie.
Nasiona chia są nazywane "superfoods" ("superżywność") i rzeczywiście są godne tego terminu.

 
Prosty przepis na potrawę z nasionami chia J
Do przygotowania dwóch porcji potrzebne Wam będzie:

mała puszka czystego, najlepiej ekologicznego mleczka kokosowego / 200 ml – czytajcie etykiety i skład mleka kokosowego powszechnie dostępnego w super i hipermarketach, gdyż prawdziwe mleczko kokosowe powinno zawierać tylko kokos, wodę i ewentualnie gumę guar – roślinny zagęszczacz i stabilizator (symbol E 412).

50 ml  dowolnego mleka roślinnego, polecam migdałowe.

2 łyżki nasion chia (1 łyżka to dzienna porcja dla dorosłego)

1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu, wedle uznania

można dodać troszkę naturalnej startej laski wanilii

owoce/ bakalie/orzechy do udekorowania puddingu
 

Jak przygotować pudding?

Do miski włożyć/wlać wszystkie składniki, czyli dwa rodzaje mleka, nasiona chia, syrop klonowy i wanilię. Wszystko mieszamy intensywnie trzepaczką lub trzepiemy w zamkniętym słoiczku. Potem wystarczy tylko przelać do pucharków/szklaneczek na deser i odstawić do lodówki na całą noc.

Rano nasz pudding jest gotowy – powinien być gęsty, gdyż nasiona chia zżelowały mleko. Dodajemy świeże owoce, które aktualnie mamy w lodówce lub  zimą dodajemy domowe owoce ze słoika. Można dodatkowo polać jakimś syropem (jeżeli ktoś lubi bardzo słodkie rzeczy), obsypać płatkami migdałowymi lub innymi nasionkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz