Karolina i Weronika z 2 C dzielą się z nami tym, czego dowiedziały się na ostatnich zajęciach z dietetyki: "21 września na zajęciach z dietetyki, dowiedzieliśmy się jak
ogromną rolę magnez odgrywa w naszym organizmie. Nie bez przyczyny jest on
nazywany ''pierwiastkiem-życia'', bo to od niego zależy proces
fotosyntezy, zachodzący w roślinach bez którego niemożliwe byłoby życie
zwierząt i ludzi. Magnez jest czynnikiem regenerującym żywe komórki,
regulatorem równowagi wapniowej. Pozytywnie działa na procesy krzepnięcia krwi,
niezbędny w funkcjonowaniu komórek nerwowych, wpływa na skurcze mięśni oraz
jest składnikiem szkieletów kręgowców i bezkręgowców. Ponadto obniża poziom
cholesterolu, chroni przed uszkodzeniem mięśnia sercowego. Działa
przeciwstresowo, przeciwzapalnie.
Objawy niedoboru: Rozdrażnienie, nerwowość, lęki, trudności w koncentracji i uczeniu się, osłabienie, bezsenność,
zmęczenie, nieprawidłowości pracy serca, drgania powiek, bolesne skurcze łydek, uczucia odrętwienia i mrowienia
w kończynach, wzmożone wypadanie włosów, łamanie się paznokci, próchnica zębów, zespół niespokojnych nóg,
zaburzenie depresyjne, trudności w koncentracji zaburzenia snu, nocne poty, bóle głowy, mdłości, nagłe zawroty
głowy, kołatanie serca, arytmii, nadciśnienie, miażdżyca, bolesne miesiączkowanie, migrena.
(fot.cholester.pl)
Objawy nadmiaru: Magnez jest trudno przedawkować, ponieważ jego nadmiar jest usuwany przez nerki. Może się
to zdarzyć u osób starszych i z uszkodzoną funkcją nerek.
Źródło: Najbogatsze źródła (zawartość magnezu w 1 kg produktu): kakao gorzkie, zarodki pszenne,
pełne ziarna zbóż, kasza gryczana, fasola biała, czekolada gorzka, orzechy, migdały, sezam, słonecznik, płatki
owsiane, ciecierzyca , groch, szpinak, surowe owoce i wrzawa, woda mineralna.
Ciekawostka: Gdy pełne ziarno zbóż jest oczyszczane na białą mąkę, traci ok. 80% magnezu".
Opracowały: Weronika Zaucha i Karolina Włodarz 2C
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz