niedziela, 8 lutego 2015

Świeże soki owocowe i warzywne (nie tylko na zimowe smutki). Przepisy!

Soki owocowe i warzywne nie tylko posiadają walory odżywcze i zdrowotne (w tym antynowotworowe), ale również regenerujące, odmładzające i energetyczne. Radzą sobie też dobrze z naszymi zimowymi smutkami. Zawierają wiele witamin i substancji mineralnych, które są dużo lepiej przyswaja przez organizm niż podawane w tabletkach. W sokach znajduje się także pewna ilości błonnika i substancji pektynowych, które polepszają perystaltykę jelit i pomagają w usuwaniu różnych szkodliwych substancji z ustroju.

(fot. za ugotujto.pl)
 
Dzisiejszy wpis rozpoczyna prezentację soków z różnych owoców i warzyw, ich właściwości oraz proste przepisy na domowe wykonanie. Bo chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że najbardziej wartościowe soki to nie te ze sklepowej półki, lecz wykonane samodzielne z naturalnych owoców i warzyw. Nie są one poddane niepotrzebnej obróbce termicznej (która powoduje częściową utratę ich właściwości) i nie zawierają zbędnych chemicznych dodatków (konserwantów, sztucznych słodzików, barwników, substancji aromatyzujących, zagęszczających etc.). A oto kilka przepisów na soki własnej roboty:
 


Sok z zielonej pietruszki (lub natki selera)

Składniki: 1 pęczek natki pietruszki (lub kilka liścia selera naciowego), 1 pomarańcza, 1 cytryna, miód (cukier) do smaku (ok. 2 łyżki), 1 litr wody.
Wykonanie: składniki zmiksować na najwyższych obrotach w blenderze z niewielka ilością wody (ok. 30 sekund). Dodać pozostałą część wody i wymieszać na mniejszych obrotach.


Napój młodości

Składniki: 100 g korzenia selera, 2 jabłka, 1 cytryna, 1 łodyga selera naciowego, miód lub cukier do smaku (ok. 2 łyżki), 1 litr wody.
Wykonanie: składniki zmiksować z miodem (cukrem) i niewielką ilością wody w blenderze na wysokich obrotach (ok. 1 minuty). Dodać pozostałą wodę i wymieszać na niższych obrotach.


Owocowy raj 

Składniki: 1 jabłko, 1 banan, 1 pomarańcza, 1 cytryna, 1 łyżka miodu lub cukru (jeśli ktoś woli słodszy sok to 2 łyżki), ok. 1 litra wody.
Wykonanie: owoce z miodem zmiksować na najwyższych obrotach w blenderze z ok. 100 ml wody (ok. 30 sekund). dodać pozostałą część wody i wymieszać na mniejszych obrotach.


 
Bomba witaminowa

Składniki: pęczek natki pietruszki, 1 pomarańcza, 1/2 cytryny, miód lub cukier do smaku,1 litr wody
Wykonanie: owoce z pietruszką, miodem (cukrem) i niewielka ilością wody zmiksować w blenderze na wysokich obrotach (ok. 1 minut). Dodać pozostałą wodę i wymieszać na niższych obrotach.

 
Napój mleczny z mango

Składniki: 1/4 szklanki miąższu z mango, 1/2 szklanki pełnego mleka, 1/4 szklanki jogurtu, szczypta kardamonu.
Wykonanie: wszystkie składniki oprócz kardamonu zmiksować na średnich obrotach (ok. 5-6 sekund), doprawić kardamonem i wymieszać na niskich obrotach (3- sekundy). W lecie można wstawić do lodówki i podawać schłodzone.


Owocowe przebudzenie

Składniki: 1 marchew, 1 jabłko, 1 banan, 1 cytryna bez pestek, miód lub cukier do smaku, 500 ml wody.
Wykonanie: owoce z miodem (cukrem) i niewielką ilością wody zmiksować w blenderze na wysokich obrotach (ok. 1 minut). Dodać pozostałą wodę i wymieszać na niższych obrotach.


Samo zdrowie

Składniki: 160 g marchwi, 40 g ogórka, 40 g zielonej papryki, 1 cytryna, miód (cukier) do smaku (ok. 2 łyżki), 1 litr wody.
Wykonanie: składniki zmiksować z miodem (cukrem) i niewielką ilością wody w blenderze na wysokich obrotach (ok. 1 minuty). Dodać pozostałą wodę i wymieszać na niższych obrotach.


Napój bananowy

Składniki: 2 banany, 150 ml jogurtu naturalnego, 250 ml mleka, miód (cukier) do smaku.
Wykonanie: wszystkie składniki zmiksować w blenderze (ok. 30s).


Cytrusowa fantazja

Składniki: 2 pomarańcze, 1 cytryna, miód (cukier) do smaku (ok. 2 łyżki), 1 litr wody.
Wykonanie: wszystkie składniki zmiksować w blenderze (ok. 30s) na wysokich obrotach. Dodać wodę i wymieszać na niższych obrotach.


Mleczko malinowo-truskawkowe

Składniki: 100 g malin, 100 g truskawek, 1/2 l mleka, ok. 3 łyżki miodu (cukru), cukier waniliowy (ale nie wanilinowy). (Owoce mogą być mrożone).
Wykonanie: wszystkie składniki zmiksować w blenderze (ok. 50 s).


Nektar bananowy

Składniki: 2 banany, 1 cytryna, 1 litr wody
Wykonanie: banany i cytrynę zmiksować na wysokich obrotach (30 s). Uzupełnić woda i wymieszać.


Letnie orzeźwienie

Składniki: kilka listków mięty, 2 jabłka, sok z 2 cytryn, miód lub cukier do smaku (ok. 2 łyżki), 1 litr wody.
Wykonanie: wszystkie składniki zmiksować z niewielka ilością wody (1 minuta) na wysokich obrotach. Uzupełnić wodą i wymieszać.

Sok grejpfrutowo-jabłkowy
 
Składniki: 1 grejpfrut, 1 jabłko, miód (cukier) do smaku (ok. 2-3 łyżki), ok. 1 litr wody.
Wykonanie: wszystkie składniki zmiksować z niewielka ilością wody (1 minuta) na wysokich obrotach. Uzupełnić wodą i wymieszać.


Sok z buraka kwaszonego - TUTAJ
 
 
 

13 komentarzy:

  1. Czekam na ciąg dalszy, bo zainteresował mnie ten wpis

    OdpowiedzUsuń
  2. może jakieś przepisy na te soki domowej roboty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo;) Mam nadzieję, że będą smakować.

      Usuń
    2. ojej, jak dużo przepisów, dziękuję i pozdrawiam:)

      Usuń
    3. Miło byłoby się dowiedzieć od kogo te pozdrowienia;) Może chociaż imię?

      Usuń
    4. Ania, dziękuję i również pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Przepisy brzmią zachęcająco i nie są tak trudne do wykonania jak myślałam. Czy pani te wszytki soki też sobie robi i je pije?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że robię i piję;) W tym momencie nawet;) Mój ulubiony - z natki selera;)

      Usuń
  4. Sok z natki pietruszki, może nie każdego zachwyci smakiem, ale ma świetne działanie oczyszczające organizm oraz odżywia włosy, skórę i paznokcie :) Osobiście piłam i polecam :)

    (Ola, 1A)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nektar bananowy zapewni nam szybką dawkę energii , której zapewne potrzebujemy. Banan jest bogactwem pierwiastków takich jak magnez czy potas , których zazwyczaj brakuje w młodym organizmie. Polecam pyszny nektar
    (Krystian 1c)

    OdpowiedzUsuń
  6. Truskawki kształtem przypominają serce gdyż mają na nie dobry wpływ.Jedząc truskawki obniżamy poziom cholesterolu i wchłanianie tłuszczu. Maliny zaś są pysznymi i soczystymi owocami, które zawierają bardzo dużo witamin i minerałów takich jak magnez czy wapń i dużo wartościowych substancji dla zdrowia
    (Krystian 1c)

    OdpowiedzUsuń
  7. Właściwości lecznicze pietruszki;
    -Natka pietruszki ma właściwości antyseptyczne, wpływa pozytywnie na proces trawienia i zapobiega infekcjom układu moczowego. Zawarta w natce pietruszki witamina A dobrze działa na wzrok, szczególnie o zmierzchu. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C zaspokaja jedna łyżka stołowa pietruszki. Dlatego warto dodawać ją do dań, szczególnie w okresach osłabienia organizmu (przesilenie wiosenne). Ponadto pietruszka odświeża oddech i maskuje nieprzyjemny zapach, np. czosnku.

    -Zawarte w pietruszce witaminy i minerały (wapń, magnez i potas) pozytywnie
    wpływają na krążenie krwi, a żelazo pomaga zwalczać anemię. Pietruszka pomaga również usuwać toksyny z organizmu.
    Natalia Góral-Kl. 1C

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne połączenie owoców i warzyw, soki te zawierają dużo witamin i są zdecydowanie lepsze niż te ze sklepów, również satysfakcję daje własnoręczne wykonanie ich, podoba mi się bardzo ten wpis, codziennie będę robić inny sok! :)
    (Patrycja 1A)

    OdpowiedzUsuń