O czym będzie? O czerwonym buraku, który choć powszechnie dostępny i tani, to jednak nie do końca jest przez nas doceniany. A przecież jego walory lecznicze znane są od dawna. Podam łatwy i szybki przepis na sok z buraka kwaszonego. Nie brzmi ciekawie? Ale za to smakuje wybornie. I stawia na nogi skuteczniej niż niejedna kawa czy puszka brązowego napoju.
Burak zawiera duże ilości witaminy C, B1, P, karotenu,
makro- i mikroelementów (wapnia, magnezu, sodu, potasu oraz rubid i cez).
Zawarte w nim polifenole neutralizują wolne rodniki i pomagają w naturalny
sposób zapobiegać nowotworom. Czerwony jego kolor pochodzi od antocyjanu, działającego
leczniczo na nowotwory złośliwe.
Burak oczyszcza organizm, wspomaga
detoksykację, działa krwiotwórczo, wzmacnia ogólne samopoczucie. Korzystnie
wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Działa żółciopędnie oraz reguluje
wypróżnienia. Neutralizuje także niekorzystne, kwasotwórcze działanie potraw
mięsnych i deserów. Dodatkowo wypłukuje także z organizmu toksyczny kwas
moczowy, którego nadmiar może prowadzić do artretyzmu.
Ze względu na zawartość błonnika buraki znakomicie regulują
przemianę materii, zaś betaina wspomaga pracę wątroby i nerek. Wspomaga procesy
odnowy organizmu.
Najcenniejszym składnikiem buraka jest jego sok. Zawarte w
nim substancje (w tym betaina) złagodzą przeziębienia i związane z nimi
dolegliwości, kaszel czy chrypkę. Betaina przeciwdziała rozwojowi
chorobotwórczych bakterii i wirusów, przyspieszając powrót do zdrowia.
Tradycyjnie sok z buraka zaleca się przy niedokrwistości, osłabieniu, chorobach
nowotworowych, przy niewydolności wątroby i zatruciach.
2kg buraków czerwonych
4 średnie marchewki
2 średnie pietruszki
średni seler
główka czosnku
2 płaskie łyżki kminku/lub mniej/
sól (1 płaska łyżeczka na 1 litr wody)
Soczek wyborny;) I robi się go szybko
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakuje. Pozdrawiam ciepło
UsuńNa początku mi nie smakował, ale teraz go lubię. Mam anemię i dlatego go zrobiłam i musze pić w dużych ilościach
OdpowiedzUsuńJakiś czas temu kiedy napotkałam ten przepis spróbowałam także soku z botwiny. Jest mniej kaloryczna od buraków, w dodatku w ok. 90% składa się z wody :) Polecam!
OdpowiedzUsuń(Natalia M.1A)
Myślę że czas wykorzystać ten przepis, zwłaszcza że jestem w zwiększonej grupie ryzyka zachorowania na nowotwora. Do tek pory nie wiedziałam że taki, niepozorny działa leczniczo na choroby nowotworowe, a jak wiadomo lepiej zapombiegać niż leczyć :)
OdpowiedzUsuńAdrianna H. IIITR
Już kiedyś słyszałem o soku z buraka, ale tak szybko jak o tym usłyszałem tak samo szybko o tym zapomniałem. Jestem ciekawy smaku, zwłaszcza po tym jak wspomniane jest o pobudzających działaniach tego napoju. Na pewno wypróbuje ten przepis ;)
OdpowiedzUsuń(Eryk M. 2TR)
Nigdy nie pomyślałbym, że burak może być czymś innym, niż dodatkiem do obiadu. Bardzo pomysłowy przepis, przez co możemy np. wzmocnić swoją odporność. :)
OdpowiedzUsuń(Maciek, I TR)
Wśród swoich cennych właściwości, buraki są ważnym elementem w naszym jadłospisie. Chronią przed nowotworami, walczą z wszelkimi wirusami. Najlepiej spożywać je na surowo, wtedy zachowują najwięcej ważnych składników. Jednak nie są polecane diabetykom, ze względu na wysoki indeks glikemiczny. Przepis z chęcią wykorzystam!
OdpowiedzUsuń(Kuba, IC)