poniedziałek, 2 listopada 2015

Czy selen jest nam potrzebny?

Na to pytanie dwie Justyny z klasy 2 C odpowiadają następująco:
 
"Cześć :). Za nami kolejne, pouczające zajęcia z dietetyki. Tym razem rozmawialiśmy na temat zbawczego i zabójczego zarazem selenu. Jesteś ciekaw skąd ta sprzeczność ? My już to wiemy. Koniecznie przeczytaj nasz wpis :). Selen, choć występuje w organizmie w śladowych ilościach (łącznie ok. 10-15 mg), ze względu na swoje właściwości, określany jest jako pierwiastek życia. Ochrania nasz układ odpornościowy broniąc przed bakteriami i wirusami (w tym półpaśca i opryszczki),ma dobroczynny wpływ na naczynia krwionośne, chroni przed miażdżycą, wykazuje działanie przeciwzapalne, wspomaga leczenie schorzeń takich jak reumatoidalne zapalenie stawów czy toczeń, zapobiega zaćmie oraz zwyrodnieniu plamki żółtej oka. Ponad to jest niezbędny do właściwego metabolizmu hormonu tarczycy, chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych oraz pomaga usuwać z organizmu toksyczne pierwiastki , np. ołów. Selen to także hormonalny pierwiastek, ponieważ dodaje energii, łagodzi objawy menopauzy i podnosi libido (popęd seksualny). Selen ma powiązania z witaminą E, tak jak ona jest antyoksydantem. Wspomaga odporność i tym samym zabezpiecza przed licznymi chorobami.


Objawy niedoboru : utrzymujące się zmęczenie, osłabienie mięśni, częste przeziębienia, opryszczka i stany zapalne skóry, bezpłodność u mężczyzn. Może przyczynić się do rozwoju chorób wątroby oraz trzustki. Niekiedy objawia się powiększeniem i niewydolnością serca oraz niedoczynnością tarczycy.

Nadmiar właściwie nie występuje, gdyż selen jest pierwiastkiem nietrwałym w organizmie i w zetknięciu z węglowodanami staje się nieprzyswajalny i bezużyteczny. Jednak typowe objawy mogące wskazywać, że mamy zbyt dużo tego pierwiastka to : przebarwienia skóry, wypadanie włosów, uszkodzenia paznokci, wymioty, nudności.

Najbogatsze źródła selenu : orzechy brazylijskie, nasiona słonecznika, brązowy ryż, pieczywo razowe, kiełki pszenicy, otręby pszenne, ziarna kukurydzy, czosnek, cebula, drożdże, wątroba, serce, nerki wieprzowe, wołowe i cielęce,tuńczyk, ryby (zwłaszcza śledzie), owoce morza, jaja, drób.

Dlaczego zatem tak dobroczynny pierwiastek nazywany jest zabójczym ?
Już tłumaczymy. Średnie dzienne zapotrzebowanie na selen wynosi 55 mikrogramów. Niewiele prawda ? Problem polega na tym, że w porównaniu do innych pierwiastków ma śladowy margines bezpieczeństwa pomiędzy niedoborem, stanem prawidłowym, a nadmiarem, a każdy stan wykraczający poza normę jest szkodliwy, wręcz toksyczny !
Z tego powodu ważne jest racjonale odżywianie, urozmaicona dieta i oczywiście, jak zawsze, zdrowy rozsądek ;)".

Przygotowały uczennice II LOC : Justyna Boksa, Justyna Kawa.

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz