W naczyniu należy udusić cebulkę na złoty kolor na oleju
nierafinowanym (np. rzepakowym lub oliwie z oliwek). W drugim naczyniu ugotować
soczewicę w proporcji 1:2 (czyli jedna część soczewicy i dwie części wody).
Gotować ok. 20-30 min., do momentu, aż soczewica wchłonie całą wodę. Następnie
połączyć soczewicę z cebulką i zmiksować blenderem, termomiksem lub mikserem z
końcówką z nożykami na jednolitą masę. Doprawić solą, pieprzem lub inną
przyprawą np. solą ziołową, przyprawą do mięs i itp. Jeśli pasta będzie zbyt
gęsta to można dodać oleju. Pastę można zrobić także z soczewicy czerwonej lub żółtej, a także z różnego
rodzaju grochów. Informacje na temat wyjątkowych właściwości soczewicy są dostępne m.in. tutaj.
Oprócz pasty z soczewicy wykonaliśmy także dwie wspaniałe sałatki. Jedna z nich była z pokrojonego jajka a druga z twarożku ze śmietaną, rzodkiewka, papryką i cebula. Każda sałatek została przez nas zjedzona ze smakiem. Były one znakomite, wszyscy byli najedzeni i zadowoleni. Takie lekcje właśnie lubimy najbardziej. Teraz wiemy jak powinno wyglądać pełnowartościowe śniadanie i mamy juz teorie wykorzystaną w praktyce 😃
OdpowiedzUsuńChcieliśmy się z Wami podzielić przepisami na pozostałe dwie pyszne sałatki.
OdpowiedzUsuńPrzepis na sałatkę z jajkiem:
-2 jajka
-majonez
-cebula czerwona
-przyprawy (pieprz i sól) według własnego uznania
Przygotowanie:
-Jajka pokroić w kostkę
-Dodać majonez
-Dodać pokrojoną czerwoną cebulę i przyprawy.
-Zamieszać łyżką i gotowe.
Przepis na sałatkę z twarogiem.
-Twarożek
-śmietana
-cebula
-papryka
-rzodkiewka
-sól ziołowa
-pieprz
Przygotowanie:
-Pokroić cebulę i rzodkiewkę.
-Do miski dodać twarożek, śmietanę, a następnie pokrojone warzywa.
-Wsypać przyprawy.
-Zamieszać łyżeczką i gotowe.