wtorek, 24 listopada 2015

Pasta z soczewicy

Na ostatnich zajęciach z dietetyki klasa IIc uczyła się wykonywać pożywne, pyszne i pełnowartościowe śniadanie młodego człowieka. Jedną z propozycji na szkolnym stole śniadaniowym była pasta z zielonej soczewicy, która zyskała uznanie zarówno wśród uczniów jak i niektórych nauczycieli Szkoły Szczepanika. Na ich prośbę zamieszczam przepis:

W naczyniu należy udusić cebulkę na złoty kolor na oleju nierafinowanym (np. rzepakowym lub oliwie z oliwek). W drugim naczyniu ugotować soczewicę w proporcji 1:2 (czyli jedna część soczewicy i dwie części wody). Gotować ok. 20-30 min., do momentu, aż soczewica wchłonie całą wodę. Następnie połączyć soczewicę z cebulką i zmiksować blenderem, termomiksem lub mikserem z końcówką z nożykami na jednolitą masę. Doprawić solą, pieprzem lub inną przyprawą np. solą ziołową, przyprawą do mięs i itp. Jeśli pasta będzie zbyt gęsta to można dodać oleju. Pastę można zrobić także z soczewicy czerwonej lub żółtej, a także z różnego rodzaju grochów. Informacje na temat wyjątkowych właściwości soczewicy są dostępne m.in. tutaj.
 
(fot.magazynbieganie.pl)


2 komentarze:

  1. Dominik i Ola 2c30 listopada 2015 21:57

    Oprócz pasty z soczewicy wykonaliśmy także dwie wspaniałe sałatki. Jedna z nich była z pokrojonego jajka a druga z twarożku ze śmietaną, rzodkiewka, papryką i cebula. Każda sałatek została przez nas zjedzona ze smakiem. Były one znakomite, wszyscy byli najedzeni i zadowoleni. Takie lekcje właśnie lubimy najbardziej. Teraz wiemy jak powinno wyglądać pełnowartościowe śniadanie i mamy juz teorie wykorzystaną w praktyce 😃

    OdpowiedzUsuń
  2. Dominik i Ola 2c13 grudnia 2015 20:35

    Chcieliśmy się z Wami podzielić przepisami na pozostałe dwie pyszne sałatki.
    Przepis na sałatkę z jajkiem:
    -2 jajka
    -majonez
    -cebula czerwona
    -przyprawy (pieprz i sól) według własnego uznania
    Przygotowanie:
    -Jajka pokroić w kostkę
    -Dodać majonez
    -Dodać pokrojoną czerwoną cebulę i przyprawy.
    -Zamieszać łyżką i gotowe.

    Przepis na sałatkę z twarogiem.
    -Twarożek
    -śmietana
    -cebula
    -papryka
    -rzodkiewka
    -sól ziołowa
    -pieprz
    Przygotowanie:
    -Pokroić cebulę i rzodkiewkę.
    -Do miski dodać twarożek, śmietanę, a następnie pokrojone warzywa.
    -Wsypać przyprawy.
    -Zamieszać łyżeczką i gotowe.

    OdpowiedzUsuń