czwartek, 11 czerwca 2015

Nektar gerjpfrutowy

Grejpfrut w pełni zasłużył na miano rajskiego owocu. Choć jego miąższ w większości składa się z wody, to jednak zawiera sporo dobroczynnych dla zdrowia związków, takich jak: witamina C, E, PP i B, kwas foliowy, flawonoidy, pektyny, wapń, fosfor, żelazo, cynk, fluor, magnez, mangan, potas. Działające przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo i antyseptycznie flawonoidy obecne są zarówno w miąższu, jak i w białej błonce owocu (dlatego grejpfruty najlepiej zjadać właśnie razem z osłonkami).

(fot. Karolina Jarosz)

Grejpfrut wspomaga układ krążenia (zawarte w nim substancje mają zdolność obniżania we krwi poziomu złego cholesterolu i częściowego wypłukiwania z naczyń krwionośnych już istniejących jego złogów). Owoc ten wzmacnia także i uszczelnia ścianki naczyń oraz obniża krzepliwość krwi, dzięki temu ma działanie antymiażdżycowe, przeciwzawałowe i przeciwudarowe (badania izraelskiej uczonej dr Sheli Gorinstein wykazują, że taki wpływ na organizm ma już zjedzenie jednego grejpfruta dziennie). Grejpfrut zalecany jest w także profilaktyce antynowotworowej - zwalcza wolne rodniki przyspieszające starzenie się organizmu i hamuje namnażanie się komórek nowotworowych, np. przy raku jelit.

Propozycję nektaru grejpfrutowego nadesłała Karolina Jarosz (3TF). "Moim ulubionym owocem jest grejpfrut, dlatego też zdecydowałam się na wykonanie tego soku. Kompozycja grejpfruta z jabłkiem i miodem to idealnie orzeźwiające połączenie na upalny dzień! Ten prosty i smaczny przepis na pewno jeszcze wiele razy wykorzystam" - tymi słowami Karolina zachęca nas do wykonania jej ulubionego napoju.



Jak wykonać?
 
Należy przygotować wodę, miód, jabłko oraz grejpfruta.
 
 
Owoce myjemy, obieramy


i kroimy na kawałki.


 Następnie wsypujemy  je do blendera.


Zalewamy miodem oraz wodą i miksujemy.

 
Gotowy sok przelewamy do szklanek i dekorujemy.
Najlepiej smakuje podany z kostkami lodu.

 
Smacznego.

 
 

20 komentarzy:

  1. Bardzo fajny przepis, skorzystała z niego moja kuzynka, która ma problemy z krzepliwością krwi. Lekarz zalecał jej aby wprowadziła do swojego jadłospisu ten właśnie owoc. A dzięki temu koktajlowi mogła urozmaicić swoją dietę :)

    (Natalia 1A)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sok z grejpfruta jest na pewno kwaśny i nie każdemu posmakuje, jednak dawka witaminy C, jaką posiada, wynagradza tak kwaśny smak. (Sonia 1a)

    OdpowiedzUsuń
  3. Warto również dodać, że grejpfruty są niskokaloryczne, przyspieszają przemianę materii, oczyszczają organizm i ułatwiają spalanie tłuszczów ;)

    (Magda S. 1B)

    OdpowiedzUsuń
  4. Katarzyna 3 TF16 czerwca 2015 12:00

    Grejpfruty przyśpieszają przemianę materii, ułatwiają spalanie tłuszczów i oczyszczają organizm - dzięki czemu opóźniają proces starzenia i poprawiają urodę. Bezkonkurencyjna pod tym względem jest biała wewnętrzna skórka, czyli albedo (znajdująca się w niej naryngina lekko przeczyszcza). Nie warto więc pedantycznie oczyszczać z niej owoców, lepiej polubić jej lekko gorzkawy smak, szczególnie w czasie trwania diety oczyszczającej.

    OdpowiedzUsuń
  5. Grejpfruty są bardzo korzystne dla zdrowia, posiadają witaminę C. Również wzmacniają odporność organizmu. Zjedzenie jednego grejpfruta zapewnia pokrycie dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Owoc dobry jest dla cukrzyków. Powodują większe wydzielanie insuliny z trzustki, a co za tym idzie-zmniejszenie poziomu glukozy we krwi.

    Magdalena J. 1TO

    OdpowiedzUsuń
  6. Witamina C(kwas askorbinowy)- jest słynna przede wszystkim z tego, że wspomaga odporność organizmu. Mało kto wie że jest skutecznym przeciwutleniaczem, który zapobiega procesom starzenia(także skóry), poprawia pracę układu krążenia i działa przeciwnowotworowo.

    (Krystian 1C)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawą rzeczą jest to, że podczas gdy my Europejczycy zajadamy się grejpfrutami, w wielu rejonach Azji uważa się je za niejadalne. Warto wiedzieć jednak, że owoce te poza kulinarnymi, mają także inne zastosowania. Z ich skórki otrzymuje się substancje oleiste, cenione za pozytywny wpływ na odporność organizmu. Natomiast ekstrakt z pestek tych cytrusów działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie. Posiada także właściwości przeciwalergiczne i przeciwzapalne. Składniki pochodzące z grejpfruta są szeroko stosowane również w kosmetyce. Są zawartością między innymi żeli pod prysznic, olejków do masażu i kosmetyków o działaniu antycellulitowym.
    Aga M. 3tf

    OdpowiedzUsuń
  8. Uważaj na łączenie grejpfrutów z lekami!

    Należy pamiętać, że sok z grejpfruta ma najwięcej ze wszystkich cytrusów związków wchodzących w interakcje z wieloma lekami. Zawsze warto dopytać o to u lekarza. Jeśli nie ma się pewności, najlepiej nie pić soku ani nie jeść owoców 4 godziny przed przyjęciem leku i po nim, a w trakcie całej kuracji nie przyjmować preparatów zawierających wyciąg z cytrusów. Jeżeli jednak leki nie wchodzą w interakcje z cytrusami, nie eliminuj ich z diety.

    (Wiktoria M. 1C)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ogólnie nie przepadam (niestety) za grejpfrutami, ale połączenie jabłka i miodu z tym owocem może być ciekawe (a już na pewno znacząco wpłynie na ogólny smak), dlatego też czemu nie? ;) Spróbować nie zaszkodzi, zwłaszcza że ostatnio przydałoby mi się trochę miksu jakichś witamin i wartości odżywczych, zwłaszcza witaminy C, bo przejawia mi się jej niedobór w organizmie ;)

    (A.B, 1A)

    OdpowiedzUsuń
  10. Niedobór witaminy C w organiźmie można zapobiedz różnorodnymi owocami w tym również grejfrutem, który sam w sobie jest kwaśny i mało lubiany, szczególnie przez osoby młode. Dlatego jego połączenie z innymi owocami może mieć ciekawy smak, który warto spróbować.
    (Agnieszka Opioła 2tr)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ekstrakt z nasion grejpfruta przydaje się do wspomagania leczenia groźnej i opornej na leki choroby posocznicy, zwanej też sepsą, której przyczyną bywa zakażenie ogólne ze stałą obecnością bakterii gronkowiec i paciorkowiec, ale też w zakażeniach pneumokokami, meningokokami, czy pałeczkami okrężnicy.
    Natalia Góral - kl 1c

    OdpowiedzUsuń
  12. Wpływ Grejpfruta na organizm człowieka:
    -wspomaga leczenie wrzodów dwunastnicy
    -wyciąg z grejpfruta stosowany jest również na problemy skórne
    -stosowany w leczeniu grzybic
    -poprawia odporność
    -przez dentystów polecany jest jako środek zwalczający płytkę nazębną oraz leczący zakażenia dziąseł
    -korzystnie wpływa na pracę jelit
    -przeciwdziała żylakom i sklerozie
    -pobudza też apetyt
    -wspomaga leczeniu zapalenia opon mózgowych, poronień i martwych porodów często powodowanych przez bakterię Listeria monocytogenes
    -pomaga w leczeniu róży, ostrej choroby zakaźnej skóry i tkanki podskórnej wywołana przez paciorkowce, zapobiega jej rozprzestrzenianiu się drogą naczyń limfatycznych i nawracania (często w tym samym miejscu).
    Natalia Góral-kl.1C

    OdpowiedzUsuń
  13. Wpływ Grejpfruta na organizm człowieka:
    -wspomaga leczenie wrzodów dwunastnicy
    -wyciąg z grejpfruta stosowany jest również na problemy skórne
    -stosowany w leczeniu grzybic
    -poprawia odporność
    -przez dentystów polecany jest jako środek zwalczający płytkę nazębną oraz leczący zakażenia dziąseł
    -korzystnie wpływa na pracę jelit
    -przeciwdziała żylakom i sklerozie
    -pobudza też apetyt
    -wspomaga leczeniu zapalenia opon mózgowych, poronień i martwych porodów często powodowanych przez bakterię Listeria monocytogenes
    -pomaga w leczeniu róży, ostrej choroby zakaźnej skóry i tkanki podskórnej wywołana przez paciorkowce, zapobiega jej rozprzestrzenianiu się drogą naczyń limfatycznych i nawracania (często w tym samym miejscu).
    Natalia Góral-kl.1C

    OdpowiedzUsuń
  14. Grejpfrut to jeden z moich ulubionych owoców, ponieważ jest niskokaloryczny, a oprócz tego ma bardzo dobry smak, lekko gorzkawy, ale ja osobiście bardzo go lubię. Jedną z właściwości grejpfruta jest to, że oczyszczają organizm, dzięki czemu poprawiają urodę i opóźniają proces starzenia się, dlatego polecam go każdemu! :)
    Ewelina M. 2TR

    OdpowiedzUsuń
  15. Grejpfrut ma niezwykle cenne właściwości. Przede wszystkim działa korzystnie na serce. Szczególnie polecany podczas diety- ze względu na niski indeks glikemiczny. Myślę, że warto wypróbować jego zbawienne działanie. Na pewno nikt nie pożałuje.
    (Kuba, IC)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wśród innych cytrusów grejpfrut nie cieszy się zbytnią popularnością. Myślę, że ma to związek z jego gorzko-kwaśnym smakiem, który nie każdemu przypada do gustu. Nie powinno się popełniać tego błędu i trzeba korzystać z tych bogatych w witaminę C owoców. Mały kawałek grejpfruta dostarcza nam dziennej dawki tej właśnie witaminy.
    Katarzyna W. klasa 1A

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo fajnie, że znalazł się tutaj akurat ten przepis, ponieważ jak wszyscy wiedzą grejpfrut zawiera w swoim składzie znaczną ilość kwasu foliowego, poleciłam ten przepis mojej cioci, która jest w ciąży - i ten nektar grejpfrutowy bardzo przypadł jej do gustu!

    Iza 3TF

    OdpowiedzUsuń
  18. Jabłka jedzone na surowo wzmacniają serce, układ nerwowy, mięśnie i poprawiają pracę wątroby. Mają ponadto działanie moczopędne, więc mogą zmniejszać obrzęki nóg.
    (Aga K. 3tf)

    OdpowiedzUsuń
  19. Grejpfruty mają wiele właściwości korzystnych dla zdrowia: są bogatym źródłem witamin C i beta-karotenu, dzięki czemu wzmacniają odporność organizmu. Mają zbawienny wpływ na serce, obniżając poziom cholesterolu i regulując ciśnienie.
    Gabriela Nowak 1 TR

    OdpowiedzUsuń
  20. Tak to już jest, że to co najmniej smaczne jest najzdrowsze. Ze wszystkich odmian najzdrowsza jest odmiana czerwona - najbardziej gorzka i kwaśna.
    (Robert I TR)

    OdpowiedzUsuń