O czym będzie? O czerwonym buraku, który choć powszechnie dostępny i tani, to jednak nie do końca jest przez nas doceniany. A przecież jego walory lecznicze znane są od dawna. Podam łatwy i szybki przepis na sok z buraka kwaszonego. Nie brzmi ciekawie? Ale za to smakuje wybornie. I stawia na nogi skuteczniej niż niejedna kawa czy puszka brązowego napoju.
Burak zawiera duże ilości witaminy C, B1, P, karotenu,
makro- i mikroelementów (wapnia, magnezu, sodu, potasu oraz rubid i cez).
Zawarte w nim polifenole neutralizują wolne rodniki i pomagają w naturalny
sposób zapobiegać nowotworom. Czerwony jego kolor pochodzi od antocyjanu, działającego
leczniczo na nowotwory złośliwe.
Burak oczyszcza organizm, wspomaga
detoksykację, działa krwiotwórczo, wzmacnia ogólne samopoczucie. Korzystnie
wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Działa żółciopędnie oraz reguluje
wypróżnienia. Neutralizuje także niekorzystne, kwasotwórcze działanie potraw
mięsnych i deserów. Dodatkowo wypłukuje także z organizmu toksyczny kwas
moczowy, którego nadmiar może prowadzić do artretyzmu.
Ze względu na zawartość błonnika buraki znakomicie regulują
przemianę materii, zaś betaina wspomaga pracę wątroby i nerek. Wspomaga procesy
odnowy organizmu.