Po krótkiej przerwie ponownie wraca seria propozycji uczniów naszej szkoły na smaczne i zdrowe posiłki. Tym razem Gabriela Czyż z klasy II TR proponuje nam coś nietypowego - pudding z nasion Chia.
(fot. Gabriela Drwal)
"Jednym z moich ulubionych przepisów wegańskich jest pudding z nasion Chia. Szałwia hiszpańska, potocznie zwana Chia jest bardzo ceniona ze względu na swoje nasiona oraz ich właściwości zdrowotne. Nasiona te między innymi mogą poprawić niektóre parametry krwi, które powinny zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych oraz są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3. Pudding Chia uwielbiam za to, że można przygotowuje się go łatwo, a podać go można na masę różnych i pysznych sposobów. Ja tym razem postawiłam na Pudding Chia w wersji zielonej" - przekonuje Gabriela.
A oto, co jest nam potzrebne: 1 mrożony banan, 1 mrożone mango, szklanka mleka kokosowego (lub innego mleka roślinnego), dwie łyżki nasion Chia, garść świeżego szpinaku.
Przygotowanie:
Do szklanki wsypujemy dwa łyżki stołowe nasion Chia, zalewamy do pełna mlekiem kokosowym, po czym całość mieszamy i wkładamy do lodówki.
Po 15 minutach powtórnie mieszamy pudding i zostawiamy w lodówce na minimum 3 godziny.
W blenderze miksujemy pokrojonego na kawałki mrożonego banana wraz z kawałkami mrożonego mango i garstką świeżego szpinaku. Dolewamy trochę wody, ale tak żeby całość wciąż była gęsta.
Do wysokiej szklanki na przemian wlewamy nasz zielony smoothie z puddingiem, tak aby powstały warstwy.
Na koniec posypujemy świeżymi lub mrożonymi owocami własnego wyboru.
Pysznie, zdrowo i zielono. Smacznego!
Wygląda ciekawie;) Ciekawe jak smakuje
OdpowiedzUsuń