O nasionach Chia w kilku słowach powiedziała nam Gabriela w
poprzednim wpisie (Pudding
z nasion Chia). O ich wyjątkowych wartościach odżywczych i właściwościach
zdrowotnych możemy przeczytać także tutaj.
Nasiona te zawierają dużą ilość kwasów omega-3 (więcej niż uchodzący
za ich skarbnicę hodowlany łosoś atlantycki), są także bogate w wapń
(zawierają go więcej niż mleko), a żelaza zawierają z kolei więcej niż słynący
z niego szpinak. Odznaczają się wysoką zwartością pełnowartościowego białka,
antyoksydantów (zapobiegającym chorobom nowotworowym), potasu, błonnika
(regulującego trwanie) czy kojącego nerwy magnezu.
(fot. Sylwia Mirek)
"Moja propozycja na upalne dni to pudding z nasion
Chia. Zacznijmy od tego czym w ogóle są takie nasiona, jakie mają właściwości
oraz wpływ na nasz organizm. Te maleńkie nasionka szałwii hiszpańskiej pełne są
substancji odżywczych i zawierają niewielką ilość kalorii. Nasiona chia
dostarczają potężną dawkę wartości odżywczych: błonnika, białka i kwasów
tłuszczowych omega-3. Bogate w wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk, potas
witaminę B3, B1 i B2. Są wolne od glutenu, zapewniają odpowiednie nawilżenie
organizmu oraz dają uczucie sytości. Zawierają: 8 razy więcej omega-3 niż
hodowlany łosoś atlantycki, 6 razy więcej wapnia niż mleko, 3 razy
więcej żelaza niż szpinak, 2 razy więcej błonnika niż otręby, 15 razy
więcej magnezu niż brokuły, 4 razy więcej selenu niż len".
Co potrzebujemy na wykonanie takiego
puddingu ? Na 1 porcję: 2 łyżeczki ziaren Chia (można je dostać w każdym
sklepie ze zdrową żywnością), 125 ml mleka (krowiego, sojowego, koksowego),
banan, garść mrożonych truskawek, mały plaster arbuza (120g).
Mrożone truskawki blendujemy z bananem oraz arbuzem. Lody
wykładamy na wyciągnięty z lodówki pudding.
Pudding jest świetnym pomysłem na śniadanie lub deser. W tak
upalne dni będzie świetną alternatywą lodów.
Wygląda apetycznie;)
OdpowiedzUsuńTak ładnie wygląda, ze szkoda jeść;)
OdpowiedzUsuńTrochę długo trzeba czekać, ale na pewno warto.
OdpowiedzUsuń