piątek, 3 lipca 2015

Nasiona Chia - dlaczego warto po nie sięgnąć?

O nasionach Chia w kilku słowach powiedziała nam Gabriela w poprzednim wpisie (Pudding z nasion Chia). O ich wyjątkowych wartościach odżywczych i właściwościach zdrowotnych możemy przeczytać także tutaj. Nasiona te zawierają dużą ilość kwasów omega-3 (więcej niż uchodzący za ich skarbnicę hodowlany łosoś atlantycki), są także bogate w wapń (zawierają go więcej niż mleko), a żelaza zawierają z kolei więcej niż słynący z niego szpinak. Odznaczają się wysoką zwartością pełnowartościowego białka, antyoksydantów (zapobiegającym chorobom nowotworowym), potasu, błonnika (regulującego trwanie) czy kojącego nerwy magnezu.

(fot. Sylwia Mirek)
 
O dobroczynnych właściwościach nasion Chia przekonuje nas także Sylwia Mirek z klasy II TR. Swój wybór tłumaczy następująco:

"Moja propozycja na upalne dni to pudding z nasion Chia. Zacznijmy od tego czym w ogóle są takie nasiona, jakie mają właściwości oraz wpływ na nasz organizm. Te maleńkie nasionka szałwii hiszpańskiej pełne są substancji odżywczych i zawierają niewielką ilość kalorii. Nasiona chia dostarczają potężną dawkę wartości odżywczych: błonnika, białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Bogate w wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk, potas witaminę B3, B1 i B2. Są wolne od glutenu, zapewniają odpowiednie nawilżenie organizmu oraz dają uczucie sytości. Zawierają: 8 razy więcej omega-3 niż hodowlany łosoś atlantycki, 6 razy więcej wapnia niż mleko, 3 razy więcej żelaza niż szpinak, 2 razy więcej błonnika niż otręby, 15 razy więcej magnezu niż brokuły, 4 razy więcej selenu niż len".
 

 Co potrzebujemy na wykonanie takiego puddingu ? Na 1 porcję: 2 łyżeczki ziaren Chia (można je dostać w każdym sklepie ze zdrową żywnością), 125 ml mleka (krowiego, sojowego, koksowego), banan, garść mrożonych truskawek, mały plaster arbuza (120g).

 
 
 Wykonanie:

 Do szklanki dodajemy 2 łyżeczki nasion i zalewamy mlekiem. Mocno mieszamy i odkładamy do lodówki na minimum 4 godziny, najlepiej zostawić na noc.


 Nasiona są bez praktycznie bez smaku więc można opcjonalnie dosłodzić je łyżeczką syropu klonowego, syropu z agawy lub miodem.
 
 
Mrożone truskawki blendujemy z bananem oraz arbuzem. Lody wykładamy na wyciągnięty z lodówki pudding.
 
 


Pudding jest świetnym pomysłem na śniadanie lub deser. W tak upalne dni będzie świetną alternatywą lodów.
 
 

 

 

3 komentarze:

  1. Wygląda apetycznie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak ładnie wygląda, ze szkoda jeść;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Trochę długo trzeba czekać, ale na pewno warto.

    OdpowiedzUsuń